Отпада конкурентка на Габриела Петрова

Руската федерация по лека атлетика реши на олимпиадата в Рио да участват само състезатели, които не са хващани с допинг. Това значи, че ако МОК и ИААФ разрешат на страната да прати атлетически отбор на предстоящите игри, в него ще попаднат само спортисти, които не са били наказвани за употреба на непозволени стимуланти. Новите мерки в Русия се тълкуват като явен стремеж на спортните власти в страната да убедят МОК и ИААФ руските атлети все пак да бъдат допуснати да участват на олимпиадата в Рио.

Решението вероятно ще засегне и една от най-сериозните конкурентки за отличията в тройния скок в Рио на нашата Габриела Петрова - Екатерина Конева. Европейската шампионка в зала бе наказана за допинг между 2007 и 2009 г.
„Всяко нарушение на антидопинговите правила е индивидуално - каза руският министър на спорта Виталий Мутко. - Стремежът ни е да защитим добросъвестните спортисти. Ако искаме да върнем доверието в националния отбор на Русия по лека атлетика, трябва да действаме по този начин. Сегашното решение не засяга нарушения, допускани в юношеска възраст или поради глупост, а само тежки случаи на употреба на допинг.“
Решението бе подкрепено и от Александър Жуков, шеф на Националния олимпийски комитет на Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт