Жандармерист задържан за грабеж и отвличане на сириец

Инж. Павел Виденов, управител на фирма "СОТ 161".

Пускат го, защото в ареста вече лежат двама заподозрени охранители

Софийският жандармерист Явор Л. е задържан за грабежи от мигранти. При обиск в дома му полицаите от Пето РПУ са открили „Фолксваген Голф 4“, задигнат в началото на април след отвличане на сириец край Панчарево. Вместо да поискат от съда да му наложи постоянен арест, в Софийската градска прокуратура решили да го освободят срещу по-лека мярка. Мотивът им неофициално гласи - за грабежа на голфа и отвличането на сириеца вече има двама заподозрени зад решетките.

По случая срещу двама охранители от фирма „СОТ 161“ вече се води дознание в Осмо РПУ, което се наблюдава от Софийската районна прокуратура. И няма сила, която да накара полицаите от двете управления и магистратите от двете прокуратури да обединят усилията си по разкриването на престъпниците. Това разказаха вчера пред „Труд“ близки на двамата арестувани гардове. Роднините и колегите им са убедени в тяхната невинност и в алибито им, което е потвърдено до секунди от системите, използвани от „СОТ 161“.

На 6 април живеещият от години у нас сириец Махмуд Мизияд си купил „Фолксваген Голф 4“. Мъжът и съпругата му Хиба Багдади поканили още трима приятели на разходка. Компанията отишла до Панчарево и чужденците седнали на пейки в парка около „Плажа“. Малко след 20 ч, когато вече се стъмнило, при тях дошли двама униформени полицаи и им поискали документите. Събрали им личните карти, накарали ги да извадят всичко от джобовете и прибрали парите им.

„Обискирали“ и паркирания наблизо голф. Тогава единият полицай казал на собственика Махмуд, че трябва да го отведат за справка до дома за чужденци в Бусманци. Вързали му ръцете със „свински опашки“, качили го в голфа му и потеглили. По пътя сириецът бил изхвърлен, а колата изчезнала.

По същото време гардове от патрул на „СОТ 161“ Георги Г. и Станимир В., които дежурели в района, получили алармен сигнал от вила в Панчарево. Двамата пристигнали там за броени минути, свързали се със собственика, после дошъл синът му, който живеел наблизо, и заедно огледали обекта. Когато всичко приключило, в 20,15 ч Георги и Станимир слезли с патрулната си кола до заведение на „Плажа“. Единият слязъл да купи две кафета, а колегата му останал в патрулката.

В 20,19 ч, докато още кафетата не били готови, се получил алармен сигнал от обект в Казичене. Той бил потвърден след минута. Двигателят на автомобила бил запален в 20,21 ч. В 20,37 ч Георги и Станимир вече били на обекта в Казичене.

Оказва се, че за криминалистите разпечатките от оперативния център на „СОТ 161“ не са алиби. На гардовете е повдигнато обвинение на базата на разпознаване от потърпевшия сириец, жена му и приятелите им. Пренебрегнати са важни подробности от показанията на отвлечения Махмуд. Например, че на униформите на двамата пише POLICE, докато гардовете са облечени с якета с надпис „СОТ 161“.

Заради подобни неясноти и показания по системата „копипейст“ на сирийците 134-ти състав на Софийския районен съд пуска без никаква мярка Станимир и Георги на 12 април. Седмица по-късно обаче Софийският градски съд окончателно праща двамата за постоянно в ареста.

На 16 май полицаите залавят колегата си жандармерист и откриват автомобила. Но обвиненията срещу сотаджиите досега не са свалени. Не се знае също и дали ченгетата издирват съучастника на Явор Л., с когото са извършили грабежа край Панчарево.

В наказателното право важи основният принцип, че е по-добре сто виновни да са на свобода, отколкото един невинен да е в затвора. В случая е обратното - един по-скоро виновен е пуснат на свобода, защото двама заподозрени вече са пратени в ареста.

Инж. Павел Виденов, управител на „СОТ 161“: Фактите доказват невинността на служителите ни

„Ние сме по-заинтересовани от полицията, прокуратурата и съда, да се установи истината. Дори само да има съмнение за съпричастност на нашите служители в това престъпление, наша ще бъде инициативата да ги предадем за разследване. Но в случая сме напълно убедени в невинността на двамата и фактите го доказват.“ Това каза вчера пред „Труд“ Павел Виденов, управител на фирма „СОТ 161“. Той обясни, че дружеството работи с Националния оперативен дежурен център (НОДЦ), който обработва постъпващите сигнали от 92 000 охранявани обекта в страната. Вложени са огромни суми, за да бъдат внедрени три независими автоматизирани системи за регистрация и контрол на сигналите и работата на охранителите; системите работят паралелно и независимо една от друга. Получените сигнали от СОТ се регистрират, колите се следят от GPS система и всички разговори по радиостанция или телефон се записват.

„Направихме собствен експеримент, който показа, че в 3-4 минути не е възможно да се извършат всички действия, за които са обвинени двамата ни служители, и същевременно те да се окажат на друг наш обект в Казичене“, добави инж. Виденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право