Общинска съветничка от ПФ дойде с бурка на сесия на пловдивския парламент

Общинската съветничка от Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ) Нина Гьошева се появи с бурка и забулено лице в заседателната зала на пловдивския парламент. Реакцията на 35-годишната патриотка, която влезе в Общинския съвет с преференциален вот и благодарение на парадокса "24/24", бе в знак на несъгласие и протест с отхвърленото на предишното заседание на 17 май предложение на групата й за забрана на носенето на обществени места на облекло, прикриващо лицето.

"Абсурдно е да се носи подобно облекло на публични места и реших нагледно да го покажа. Въпреки това никой от охраната на Общинския съвет не ме спря и не ми поиска лична карта или документ за самоличност, независимо че лицето ми беше скрито", коментира Нина Гьошева. Тя е категорична, че ако в подобен вид цъфне в Общинския съвет на Пазарджик изобщо няма да я допуснат до заседателната зала и най-малкото, с което ще се отърве, ще е солена глоба. "Това облекло не е характерно за исляма, който ние познаваме. В България няма мюсюлмани, които носят такова облекло. Бурките са характерни за радикалния ислям и се носят от привърженици на това политическо течение", допълни общинската съветничка от ПФ. Нейният протест е вторият в Пловдив от 17 май насам, след като предложението за промени в Наредбата за обществения ред бе отхвърлено със 12 гласа "против", 21 "въздържали се" и едва 15 гласа "за". Преди това млад пловдивчан се появи пред сградата на Община Пловдив с маска на лицето.

Вносителят на предложението за носене на бурки и никади в Пловдив Александър Сиди от ВМРО обеща, че ще го депозира за повторно гласуване на първата за месец юни сесия на местния ОбС. От Патриотичния фронт разпространиха декларация, в която напомниха, че Пловдив е европейска столица на културата и е непонятно решението на Общински съвет да отхвърли забраната за забулването. "Вече 5 века радикалният ислямизъм се опитва да пробие в Европа, а през последните години ходят и с бомби, скрити под бурките. "Жената има и други права – да бъде красива, елегантна и да ходи с открито лице", коментира Александър Сиди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика