Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Бойко Борисов: Преди година и половина нямаше доверие, опитваха се да излъжат ЕК, за да постигнат комерсиални резултати

„Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитваха да излъжат ЕК, за да постигнат комерсиални резултати.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след разговора му с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете в Министерския съвет, предаде „Фокус”.

По думите на премиера ключовата дума в изказването на комисар Канете и неговият екип е „доверие”.

„Днес предстои в Атина среща на министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, с руския президент Владимир Путин. Ние, спазвайки европейските правила искаме да изградим действително такъв проект, че ЕК, европейските страни, Европейският съюз и България за радост е оценена като много съществен и важен елемент и незаобиколим фактор. Това е извода от това, което чух”, каза премиерът и благодари на ЕК за разбирането и допълни, че се надява да продължат със същото темпо и занапред. Борисов обяви, че Ципрас ще посети на 1 юни България.

„Всичко което се прави се съгласува, знае и оценява. То не е насочено срещу Русия. Според министър-председателя това, което България има като находища плюс интерконектора с Гърция и другите места, където в момента текат строителни дейности, на практика се прави един голям пазар.

Ако една стока минава само в едната посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме с гърци, турци и румънци, македонци, и изобщо в целия регион, и нашите тръби са достъпни до всеки, който иска да превози газ, това отговаря на третия либерализационен пакет, отговаря на разбирането на Брюксел“, каза Бойко Борисов.

По думите му, ЕК застава и с финансиране на интерконекторите с другите държави:

„Проектът „Балкан”, който ни беше мечта и никой не вярваше, че ще се случи, ние направихме така, че зад нас да стои ЕК. Находищата в Черно море високо се ценят. Най-големите компании дойдоха тук. Това, което ни беше мечта и дето се вика на шега Томислав Дончев го кръсти „Балкан”, никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски и зад България да стои ЕК.

Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитваха да излъжат ЕК, да излъжат своите партньори, да се поемат ангажименти, търсейки комерсиални резултати. Затова нищо не се получи“, каза Борисов и добави, че разговорите са се водили по друг начин.

„Нямаше доверие, защото 20 и няколко години само се говореше за интерконектори и диверсификация. В доклада на комисаря високо оценяват новите ни компресори, диверсивни с възможности в две посоки за транспортиране на газ”, каза Борисов и посочи, че не е имало диверсификация, за която са говори, след като е пренасяна газ само в едната посока.

Премиерът заяви, че компресорните станции, които България е направила високо се ценят.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.