47 депутати от мнозинството внесоха новите промени за гласуването в чужбина

"В 10.20 часа беше внесен Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, подписан от 47 народни представители", съобщи председателят на парламентарната правна комисия и Данаил Кирилов (ГЕРБ), цитиран от "Фокус".

Той обясни, че 47 народни представители са подписали предложението и уточни, че те са от парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ.

По думите му, следващата седмица внесеният законопроект би могъл да се обсъжда от комисии, а по-следващата в пленарна зала.

Кирилов посочи, че има два основни момента в предложените изменения. „Имаме два критерия, които действат общо по абсолютно всички секции, навсякъде по света, които ще бъдат открити. Това е общото изискване за минимум 60 заявления за откриване на секция извън дипломатическо и консулско представителство“, каза той.

Данаил Кирилов обясни, че другото общо изискване е в която и да е държава да има не повече от 35 секции.

На въпрос дали българите зад граница одобряват тези промени, Данаил Кирилов изрази мнение, че всички тези промени би трябвало да им докажат, че правата им няма да бъдат ограничавани.

„Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване, дори за най-големите български общества, където и да се намират те“, допълни Кирилов.

Той обясни, че в рамките на триседмичните разговори в предложението за изменение и допълнение на ИК е предложена на този етап промяна в изискването за образуване на кметство и за избор на кмет от 400 на 350 души население.

Във връзка с позицията на президентството Данаил Кирилов изрази очакване тя да бъде положителна.

Коментари

Задължително поле