На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Шефът на Етичната комисия на Съвета на ректорите скочи на ексминистър Танев

Проф. д-р инж. Димитър Димитров

Председателят на Етичната комисия към Съвета на ректорите в България проф. д-р Димитър Димитров реагира остро на бившия образователен министър Тодор Танев и прогнозата му пред вестник “Труд”, че “до година-две няколко държавни университета ще са изправени пред фалит, защото промените във висшето образование се правят на парче и поставят държавните ВУЗ-ове в тежка криза”.

“Като ректор на частното висше училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив, не мога да се съглася със становището на бившия министър Танев, че част от вузовете у нас са безконтролни. Това е обида срещу Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Органите й работят добросъвестно и получават положителна оценка от ЕС. НАОА акредитира и контролира, както държавните, така и частните университети с еднакви критерии. Този бивш министър очевидно не вярва и в Конституцията на Република България, гарантираща равнопоставеност. В позицията на проф. Танев прозира негативно отношение към частните университети, а целта му може би е да отслаби позициите им в конкурентната среда по време на активната кандидат-студентска кампания. Иначе в качеството си на министър на образованието и науката в парламента той активно защитаваше група достойни частни висши училища, благодарение на което те бяха преобразувани от колежи в специализирани висши училища. Ето защо, може да се приеме, че сегашната му позиция е конюнктурна или поръчкова. Да се твърди, че част от висшите училища са контролирани, а други – не, без да се посочват конкретни примери, е ненаучно и неакадемично. Няма съмнение, че един министър има пълната информация за състоянието на всеки един университет. Проф. Танев имаше достатъчно време да анализира това състояние и да предложи мерки. Това не беше направено. Да се говори за фалит, е злорадство и то при положение, че си имал цялата власт в ръцете си, за да помогнеш на критичните университети. Или да предложиш обединение, приватизация, държавно подпомагане”, коментира председателят на Етичната комисия към Съвета на ректорите у нас.

Според проф. д-р инж. Димитър Димитров случаите на фалити на университети в историята на човешката цивилизация са изключително редки.

“Университетски фалит не може да настъпи за месец, два или три, както е при търговските предприятия. Всеки университет и министерство имат поне 5 години срок, за да анализират развитието или упадъка и да предприемат оздравителни действия. Българското общество се ползва от всички блага, които осигуряват частните предприемачи в индустрията, услугите, туризма. Частните предприемачи преобразиха България. Сред тях са и тези, които на свой риск, за своя сметка и отговорност по правилата на нормативната уредба създават висши кадри за обществото, без дори една стотинка държавна субсидия. Оценките за реализацията на тези кадри е много добра. Частните предприемачи в България пълнят бюджета. От този бюджет се препитават всички – от президента до хигиенистката, включително и проф. Танев. Грехота е да обиждаш своя благодетел”, допълва ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. Проф. д-р инж. Димитър Димитров цитира мисълта на Оноре дьо Балзак, че “който учредява училища, закрива затвори” и риторично пита каква ще е съдбата на този, който фалира училища.

Визитна картичка

Проф. д-р инж. Димитър Димитров е учредител на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив, което има 25-годишно успешно развитие. Член е на Вишеградската университетска асоциация – VUA, и Европейската асоциация на университетите – ЕURASHE. Неговите научни трудове са предимно в областта на управлението на висшето образование, Доктор хонорис кауза. Проф. Димитров е удостоен с “Почетния знак” на Община Пловдив и с награда “Пловдив” за подпомагане на културата. Издал е куп книги в областта на художественото слово – белетристика и поезия. Член е на Дружеството на писателите. През 2016 г. е избран за председател на Етичната комисия към Съвета на ректорите на Република България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.