Две комисии приеха законопроекта за забрана на бурките

С 11 гласа „за”, 0 „против” и 3 „въздържал се” и парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека прие на първо четене Законопроекта за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето, придобил известност като „Закона за бурките”, предаде Фокус.

Паралелно текстовете на законопроекта бяха разгледани и в Правната комисия, където също минаха на първо четене с 11 гласа „за” и само 3 – „въздържал се”.

На 20 април парламентарната група на Патриотичния фронт внесе Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като „Закона за бурките”. Предложението предвижда за носене на подобно облекло глоба в размер на 200 лева за първо нарушение, а за всяко следващо нарушение до 1500 лева. С текстовете на закона се предлагат и промени в Наказателния кодекс, които предвиждат наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години и глоба до 5 000 лева за тези, които чрез принуда или финансови стимули принудят някой да носи забранените от закона облекла. Когато деянието се извършва по отношение на малолетни или непълнолетни лица, предвиденото наказание е затвор до 5 години и глоба в размер до 10 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини