Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Подготвено е 72-часово задържане за стрелялия срещу полицаи в село Орешник

САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Осиновителите на деца до петгодишна възраст ще ползват платен отпуск за една година

Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Придошли реки наводниха цели села (обзор)

Няколко реки преляха и заляха села, пътища и десетки къщи заради обилните дъждове, които се очаква да продължат и днес. Заради придошлите води на Стара река в Казанлък има откъснати села и паднали мостове, наводнени са улици и селскостопански дворове. Във Велико Търново спешно бе свикан кризисен щаб заради придошлата р. Янтра.

През нощта срещу четвъртък камиони са превозвали строителни отпадъци, с които се строи дига на Стара река. Спрени бяха електричеството, водата и газоподаването в квартал “Дерелика” в Казанлък. Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията. Най-много са щетите в селата Енина, Долно Изворово и най-новия град в общината – Крън.

В старата столица частично залети са улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. През целия ден в четвъртък пожарникари отводняваха наводнените площи. Няма данни за преливащи язовири, на някои места се изпускат контролирано, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й пикът на вълната на р. Янтра при Велико Търново е бил вчера сутринта, а след това се наблюдава понижение.

Затворен бе и Александровския мост, свързващ Горна Оряховица и село Първомайци. Под сводовете му се е образувал бент от тонове дървета и клони, които реката носи. Високите води заплашват да залеят първите къщи на селото. Екипи спасители и пожарникари чистят със специален кран натрупаната дървесна маса, за да възстановят пропускливостта на моста.

От БАН предупрежават: Дъждовете продължават

Хидролозите от БАН предупреждават и за други опасни реки заради обилните дъждове, които продължават и в петък. Остава в сила опасността от локални поройни наводнения в горното течение на Вит, Осъм и Тунджа. Разливи са възможни и на Янтра, както и на реките Росица, Белица, Лефеджа и Джулюница. Водните количества на повечето реки в страната са около и над праговете за високи води.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете