Отложиха спасителната акция в пещерата Изворът на Кипилово заради водна блокада

Снимка: БНТ

Спасителната операция по издирването на 47-годишния Красимир Марков от Варна, който изчезна вчера в пещерата Изворът на Кипилово не може да бъде проведена засега. Високи води са залели входа на пещерата и заради това поне още няколко дни водолаз няма да може да влезе вътре, предаде БНТ.

Красимир се опитал да преодолее подземната галерия на пещерата, когато нивото на водата било ниско. Двамата му приятели го чакали отвън. Той имал кислород за малко повече от час, но когато не се върнал те сигнализирали на телефон 112.

"Нещо се е объркало, нещо се е объркало вътре, не е бил проблемът тая висока вода, която е в момента. Тая вода в момента е проблемът за влизане, тогава тя е била ниска", заяви Красимир Петков, пещерняк, който единствен е проучил пещерата.

Кипилово е притегателно място за иманярите, защото в Сливенския балкан край селото има много пещери, за които се носят легенди, че крият голямо имане, но досега не е имало инцидент в пещерата. т. нар. Сифон е много опасен особено при пролетното пълноводие, а от три дни в селото не е спряло вали.

"Не е бивало въобще да влизат по това време на годината, с тази екипировка без всякакви знания. Както чух бил инструктор по леководолазно дело, което важи за морето. За влизане в сифони и в пещери това е абсолютно недостатъчни знания и са допуснали ред грешки, които всъщност са довели до тази ситуация", заяви Красимир Колевски, спасител от Търговище.

Красимир е от Варна, собственик е на магазин за водолазно оборудване и има три деца. Шансовете да е оцелял са минимални, но специалистите не ги изключват.

"Сифонът излиза в сух участък, кален наклонен, който не е проучен, има някаква възможност", добави още Колевски.

В селото пристигнаха приятели и колеги на Красимир, но те не могат да влязат да го търсят, заради водата, която е обхванала цялата пещера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини