Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Българи зад граница пак ударени от Изборния кодекс

И новите поправки в Изборния кодекс, които трябваше да заличат конфуза с разделянето на българите зад граница, не решават проблема. И в тях са заложени различни регламенти за сънародниците ни, които живеят в страни от ЕС и извън пределите на общността.

В промените, предложени вчера от ГЕРБ, Патриотичния фронт, част от РБ и от БДЦ, е поставено условие секции в страни извън ЕС да се откриват с решение на ЦИК. Това ще става след предложение на посланиците и консулите на България.

„Целта е да се ограничат правата на българите в Турция и те да не гласуват. За съжаление ГЕРБ се вързаха на Патриотичния фронт и на практика отстъпиха от достиженията на демокрацията. Това няма да доведе до нищо добро“, коментира зам.-председателят на вътрешната комисия в НС Хамид Хамид от ДПС.

Той обясни, че в ЦИК решенията изцяло зависят от мнозинството, което в случая се формира от ГЕРБ (7 членове), синята коалиция (1), „Атака“ (2). Гласуването е тайно и няма проблем да се отхвърли всяко предложение за разкриване на секции извън посолствата, коментира още Хамид Хамид. В мотивите към проекта е записано, че е осигурена „равнопоставеност в третирането“ на българите, живеещи зад граница. Твърди се, че критериите за разкриване на секции са едни и същи за всички държави.

Новите промени предвиждат разкриване до 35 избирателни секции в една държава. На територията на ЕС ще е достатъчно да има подадени 60 заявления за гласуване, за да бъде разкрита секция извън посолство или консулство.

„Ще сезирам Конституционния съд, ако след новите промени в Изборния кодекс има нарушение на правата на българите в чужбина.“ Това заяви в сряда омбудсманът Мая Манолова в интервю за Би Ти Ви. Тя бе категорична, че подходът „няма секция – няма проблем“ е вреден. Манолова предупреди, че с ограничаването на изборните секции в чужбина има опасност се възроди изборният туризъм. Тя определи намеренията на политическите сили да ограничат изборните секции до 35 за една държава като бакалска сметка, която не почива на ясен анализ какъв ще е ефектът от нея.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.