Българи зад граница пак ударени от Изборния кодекс

И новите поправки в Изборния кодекс, които трябваше да заличат конфуза с разделянето на българите зад граница, не решават проблема. И в тях са заложени различни регламенти за сънародниците ни, които живеят в страни от ЕС и извън пределите на общността.

В промените, предложени вчера от ГЕРБ, Патриотичния фронт, част от РБ и от БДЦ, е поставено условие секции в страни извън ЕС да се откриват с решение на ЦИК. Това ще става след предложение на посланиците и консулите на България.

„Целта е да се ограничат правата на българите в Турция и те да не гласуват. За съжаление ГЕРБ се вързаха на Патриотичния фронт и на практика отстъпиха от достиженията на демокрацията. Това няма да доведе до нищо добро“, коментира зам.-председателят на вътрешната комисия в НС Хамид Хамид от ДПС.

Той обясни, че в ЦИК решенията изцяло зависят от мнозинството, което в случая се формира от ГЕРБ (7 членове), синята коалиция (1), „Атака“ (2). Гласуването е тайно и няма проблем да се отхвърли всяко предложение за разкриване на секции извън посолствата, коментира още Хамид Хамид. В мотивите към проекта е записано, че е осигурена „равнопоставеност в третирането“ на българите, живеещи зад граница. Твърди се, че критериите за разкриване на секции са едни и същи за всички държави.

Новите промени предвиждат разкриване до 35 избирателни секции в една държава. На територията на ЕС ще е достатъчно да има подадени 60 заявления за гласуване, за да бъде разкрита секция извън посолство или консулство.

„Ще сезирам Конституционния съд, ако след новите промени в Изборния кодекс има нарушение на правата на българите в чужбина.“ Това заяви в сряда омбудсманът Мая Манолова в интервю за Би Ти Ви. Тя бе категорична, че подходът „няма секция - няма проблем“ е вреден. Манолова предупреди, че с ограничаването на изборните секции в чужбина има опасност се възроди изборният туризъм. Тя определи намеренията на политическите сили да ограничат изборните секции до 35 за една държава като бакалска сметка, която не почива на ясен анализ какъв ще е ефектът от нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини