Илияна Йотова: Случвалото се в Галиче не може да е ставало без политическа протекция

Хората в Галиче се надяват този път властите и органите да си свършат работата, заяви евродепутатът от ПЕС/БСП Илияна Йотова пред БНТ. Тезата, че който има пари, пак ще се откупи звучи като диагноза, коментира тя. За да съществува 15 години това нещо в едно малко село, това не може да стане без политическа протекция и ако иска прокуратурата наистина да си свърши работата, трябва да стигне до край, подчерта Йотова.

Според евродепутатката, която е част от новото ръководство на социалистическата партия, разминаването между БСП и Георги Първанов е започнало през 2013-2014 година, когато той е решил да се завърне в политиката, претендирайки за лидерския пост. Йотова призна, че е имало и много личностни натрупвания със Сергей Станишев. Това, което няма как да бъде преглътнато, е участието на АБВ в управляващата коалиция, смята Йотова.

В програмата, с която Корнелия Нинова спечели, има конкретни мерки с ясни срокове, категорична беше Йотова. Една от заявките е била за разговори вляво – какви са възможните пътища за обединение на левицата, как да стане това. “Никога БСП няма да се съгласи повече да има нито партньорски, нито коалиционни взаимоотношения с вече свирен мач, с предпоставени решения”, заяви евродепутатът.

Вторята заявка на Нинова е, че ще се пита първо партията. Още във вторник на първото заседание на ръководството ще бъде изработен механизмът за това как точно ще стане вътрешното допитване. “Една партия с история 125 години не може да бъде нито донор на гласове, нито някакъв миманс, който всеки да го използва на готово за подкрепа”, каза още Йотова.

Остава впечатлението, че БСП няма хора, които да предложи за президент, но това не е вярно категорична беше тя. По думите й има достатъчно поготвени хора, достатъчно сърцати хора да поемат президенството. Според Илияна Йотова следващия президент, освен, че трябва да бъде патриот, че трябва да знае какъв е националния интерес, трябва да може да се противопостави на всички онези интереси, които ни заобикалят и да намерим своя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика