Доц. Ана Кочева за българския език в чужбина: При третото поколение е семеен спомен

Факсимиле: БТВ

"Преселническите вълни на българите в чужбина са решаващ фактор за поддържането и консолидирането на езика. Езикът има поколенчески характер, при първото поколение се държи здраво, при второто е в известно отстъпление, а при третото вече е семеен спомен, но роля играят изключително много фактори - напр. обкръжение и смесени бракове", коментира доц. Ана Кочева от Института за български език към БАН в ефира на БТВ.

"Около 15 млн. души по света говорят български език, от тях 7 млн. души са в България, 3 млн. са на Балканите, а останалите 5 млн. са навсякъде по света", каза доц. Ана Кочева.

Данните са описани в карта, изработена от учени от Института за български език към БАН. Картата е изготвена през последната година и са използвани данни от Агенцията за българите в чужбина.

"От 2005 г. в Илинойз, българският език е официален в данъчната администрация. Скоро се очаква и в други щати в Америка да се случи", коментира доц. Кочева.

"Испания е предпочитана страна за мигриране, за последната година българите там са нараснали от 200 на 300 хил. Цели родопски села мигрират там", каза доц. Ана Кочева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини