Двама на съд за измамата с флекса от Първомай - ето как 575 000 лева бяха задигнати от дома на доверчива баба

Районна прокуратура-Първомай внесе най-после обвинителен акт за рекордната по родните географски ширини телефонна измама от 575 760 лева, която бе извършена през септември 2015 г.

Процесът срещу ало шмекерите ще стартира през месец юни в Районния съд в Първомай. Подсъдими са 35-годишният Албенко Методиев от Елин Пелин и 24-годишният Борислав Димитров от Горна Оряховица, като и двамата са осъждани за кражби и измами.

Към момента обвиняемият Албенко Методиев е с мярка за неотклонение "задържане под стража", а Борислав Димитров е с "парична гаранция".

По делото е установено, че общата стойност на причинената имотна вреда от двамата обвиняеми е 575 760 лева, като 500 лева от тях са собственост на пострадалата 80-годишна пенсионерка Елена Ангелова, а останалите пари Ц 278 000 евро (с равностойност 543 720 лева) и 18 000 щатски долара (с равностойност 31 530 лева) принадлежат на внука й Ангел Я., управител на дружество със седалище в Пловдив. Методиев се е признал за виновен при разпитите в хода на досъдебното производство, а Борислав Димитров продължава да твърди, че е невинен.

През септември 2015 г. Албенко Методиев бил публикувал съобщение в интернет, че търси работа. На 8 септември 2015 г. на посочения в обявата мобилен телефон от румънски номер му се обадил непознат мъж, който го попитал "дали иска да изкара пари". След като Методиев отговорил положително, непознатият му казал, че трябва да отиде до Първомай, откъдето да вземе пари и документи и ги "достави" до Велико Търново. След това го уведомил за адреса в Първомай и му съобщил, че там живее възрастна жена. Пред нея Методиев трябвало да се представи за служител от Здравната каса, който идва да вземе пари за спешна операция на внука й, за да ги занесе на лекаря, който щял да извърши интервенцията в болницата. Непознатият обяснил още, че в дома на възрастната жена има сейф, в който вероятно се съхранявали пари и той трябва да намери начин да го отвори.

На 8 септември 2015 г. Албенко Методиев тръгнал с лек автомобил "БМВ" към Първомай. Половин час по-рано на стационарния телефон на баба Еленка Ангелова позвънило непознато лице, което й се представило за "д-р Николов". Той съобщил, че внукът й бил катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност, защото единият му крак го няма, а другият може да се спаси с операция, при която да му поставят "пирони" и "скоби" на гръбначния стълб, но те стрували около 30 000 лв. Възрастната жена се притеснила за внука си, който същия ден бил в дома й и малко преди телефонното обаждане тръгнал за Пловдив. Тя казала на непознатия, че има само 500 лв., събрани от пенсията. Непознатият заявил, че за да започне операцията, трябвало спешно да се дадат още пари. Е.А. предложила на непознатия да се обади на родителите на внука й. Мъжът отвърнал, че бащата давал кръв и предал телефона на непозната жена, която се представила за дъщерята на Еленка Ангелова и казала: "Майко, много е зле! Каквото имаш, събирай!". Е.А. поискали да излезе да търси пари. Непознатият мъж я предупредил никъде да не ходи, да не затваря телефона и казал, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които имала вкъщи. В това време пред дома й пристигнал Методиев, който се представил за лекар от Здравната каса. Той влязъл и като разбрал къде е металният сейф, поискал инструменти от възрастната жена, за да го отвори. Тя му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал. Малко след това се върнал, защото провел разговор с неустановено по делото лице, което наредило с парите, дадени му от възрастната жена, да купи други инструменти и да се върне и отвори сейфа. Методиев купил ъглошлайф от магазин в Първомай, върнал се и направил малък отвор в сейфа. После проврял ръката си и започнал да вади от касата пари. Жената му казала да спре и да ги преброят, защото смятала, че ще стигнат за операцията. Методиев й обяснил, че това ще стане, когато отиде в болницата. След това прибрал парите в торби и си тръгнал пеша. Преди това предупредил възрастната жена да измете и измие всичко след него. Малко след това по телефона се обадила истинската дъщеря на баба Елена, която разбрала, че е измамена. Незабавно бил подаден сигнал в полицията, откъдето провели бързи оперативно-издирвателни мероприятия и установили самоличността на Методиев. Автомобилът му е бил забелязан от полицейски патрул да се движи в посока от Килифарево към Велико Търново.

На 8 септември 2015 г. обвиняемият Борислав Димитров пък получил телефонна обаждане, че ще му бъдат платени 500 евро срещу "услугата" да отиде до билборд, близо до разклона за село Добромирка и вземе оставени там пари. Димитров тръгнал с кола към посоченото място и малко преди полунощ пристигнал до билборда. Започнал да търси парите в тревата и е бил задържан от полицейските служители, заради което укривателството на парите е останало недовършено. При извършени оглед в бял полиетиленов плик под билборда са били открити банкноти в евро и долари с различен номинал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право