ДПС пита Борисов: Докога приятелско-съпружески кръг ще управлява МВР и ДАНС?

Трима депутати от ДПС, начело с новия председател на партията Мустафа Карадайъ, са отправили писмено питане до премиера Бойко Борисов, в което искат информация за кадровата политика на правителството в областта на националната сигурност. С въпроса има приведени примери, според които Държавна агенция “Национална сигурност” и МВР се управляват от приятелско-съпружески кръг около депутата от ДСБ Атанас Атанасов, предаде БГНЕС.

Питането е отправено на 25 май 2016 г., а отговорът се очаква следващата седмица.

“Още от самото избиране на настоящото правителство се наблюдават тревожни тенденции в кадровата политика на правителството в сектор “Сигурност”, започва питането на депутатите Карадайъ, Хамид и Етем. Без да назовават директно депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, тримата твърдят, че в МВР и в ДАНС се е “оформил приятелски кръг”, който кадрува “по тясно партиен и приятелски критерии без оглед на нуждите на структурите и в разрез със законодателството”.

Отново посочвайки Атанасов, тримата опозиционни депутати отбелязват, че народният представител от Реформаторския блок е “окупирал” ключови звена в сектор “Сигурност” и “независимо, че вече декларира своя опозиционен характер, продължава да уволнява и назначава свои другари на възлови места”.

Посочени са и конкретни примери за бързо изразстване в кариерата на отделни служители: като бивш председател на Вътрешната комисия на парламента Атанас Атанасов осигурил заместник-председателският пост на ДАНС да бъде поет от Олег Петков, който преди това работил в деловодството на агенцията.

В отвореното писмо се твърди още, че в ДАНС има недоволство, защото съпругата на Петков е била назначена в дирекцията за противодействие на корупцията, което се явявало и нарушение на Закона за ДАНС, поради това че съпрузи се явяват в йерархична служебна връзка. В съпружески отношения със служителка на ДАНС се намирал и Орлин Якимов, който е директор на технически операции в агенцията, която отговаря за прилагането на Специалните разузнавателни средства за следене и подслушване. Служителка на ДАНС, която отговаряла по линия на миграцията, Галатея Попова пък се хвалела, че е племеница на Атанас Атанасов. Служител на ДАНС в София на име Теодосий Ковачев също дължал поста си на бившия шеф на вътрешната комисия, пишат депутатите.

“Към този личен приятелско-съпружески кръг следва да добавим и заместник-министрите на МВР – Филип Гунев и Цвятко Георгиев, като последният е дългогодишен сътрудник на Атанасов в парламента и извън него”, сочат в питането си от ДПС, които изтъкват, че са налице факти за грубо погазване на законовите изисквания за несъвместимост и конфликт на интереси.

Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид и Айхан Етем се обръщат към Бойко Борисов с думите: “Колко още ще търпите г-н министър-председател, това беззаконие и разпищолените приятелско-съпружески кадровици в сектора, защото тук не става дума само за авторитета на правителството и на българските институции, най вече за защита на националната сигурност на Република България”. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика