На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

ТПТИ отваря ЕС за отровно месо от САЩ

Стотици хиляди тонове месо, в което има рактопамин, може да залеят пазарите в ЕС.

Стотици хиляди тонове месо, в което има рактопамин – опасен за човешкото здраве бета-агонистичен хормон, може да залеят пазарите у нас и в Европа, ако търговското споразумение между ЕС и САЩ бъде подписано.

Националният съвет за производство на свинско в САЩ е призовал да се изключат от преговорите по ТПТИ всички „предложения на ЕС, които не почиват на научни основания, които, ако бъдат въведени, могат да се превърнат в сериозни пречки за търговията (например мерките за хуманно отношение към животните)“. Целта е осигуряване на достъп до европейския пазар за по-нискокачествените американски продукти.

Рактопаминът, с който в САЩ се третират животните, се свързва с увеличаване на агресията, сърдечния ритъм и осакатяване при прасетата. Европейският орган за безопасност на храните направи оценка на рактопъмина през 2009 г., най-вече на потенциала му да се отразява на сърдечно-съдовата дейност при хората, и заключи, че остатъчните нива на хормона не могат да са достатъчно ниски, така че да защитят най-уязвимите хора. ЕС е забранил продажбата на свинско месо със съдържание на следи от рактопамин заради рисковете за потребителите. Подобни забрани са въведени в Китай и Русия.

Към момента няма заявка от страна на ЕС да се преразгледа политиката към въпросния химикал. Националният съвет за производство на свинско в САЩ обаче настоява, че „производителите на свинско в САЩ няма да приемат друг резултат освен премахването на забраната за използване на рактопамин в ЕС“.

Изчисленията сочат, че между 60 и 80% от прасетата в Щатите са третирани с този химикал.

Химически промивки на пилешкото 

Търговията с птиче месо между САЩ и ЕС сега е малка. Въпросите, касаещи хуманното отношение към животните, бяха изключени от споразумението за ТТИП. Стандартите за безопасност и хигиена обаче се различават значително в САЩ и Европа, като подходът „от фермата до трапезата“ в ЕС е по-стриктен и по-скъп. Европейският птицевъден сектор е загрижен, че може ЕК да разреши химически промивки на местото, каквато е практиката в САЩ, като по този начин ще позволи по-евтиния внос оттам. Американското министерство на земеделието прогнозира увеличение на износа на птичи продукти от САЩ в резултат на ТТИП.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.