Агенцията по храните: Телешкото месо, пуснато на пазара в Хасковско, е годно за консумация

10 тона телешко месо, пуснато на пазара в Хасковско, отговаря на изискванията за качество и не е опсно, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Агенцията е категорична, че въпросното месо е годно за консумация.

По-рано днес неправителствената организация "Ангели за животните", базирана в Австрия, сигнализира, че 130 телета от Австрия с доставка до Турция, върнати по неясни причини, престояват без храна и вода, затворени в камиони, две седмици, в така наречената ничия зона между Турция и България. След като биват транспортирани в кланица край Харманли, животните са унищожени, а месото им пуснато в търговската верига, съобщи БНР.

Пратката от 130 телета, е пристигнала на граничния пункт Капъкуле на 22 април. Заради неизрядни документи, животните са върнати от Турция. Камионите са престояли на ничия земя близо две седмици. После са транспортирани до кланица край Харманли, където ветеринарен лекар установява, че животните са изтощени, гладни, жадни, а камионите са пълни с изпражнения. 13 от телетата са починали, а 20 са изчезнали. На 10-ти май е вдигната възбраната върху останалите 97 телета. Те са заклани и месото е изследвано. Според директора на Инспекцията по храните в Хасково Георги Станков, е годно за консумация.

"От въпросните животни са взети проби, които са изследвани в лабораторията в Пловдив. Резултатите, които получихме, са отрицателни, месото е годно за консумация. Съгласно заповед на изпълнителния директор, трябва да се реализира на територията на област Хасково", заяви Станков.

Телетата не са били допуснати в Турция по административни неточности, не е имало никакви съмнения за заболяване на животните. Те са насочени за санитарно клане в най – близката кланица на територията на България. На добитото месо са направени всички необходими лабораторни изследвания, които са доказали, че месото е годно за консумация, уточняват от агенцията по храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини