Участници във форум във ВТУ с петиция до Европарламента за равнопоставеност на кирилицата

Петиция за равнопоставено присъствие на кирилската азбука и съхраняване на европейското културно наследство в неговото езиково разнообразие изпратиха до Европейския парламент участниците в дискусионен форум, който се проведе във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. „Мястото на кирилицата в дигиталната епоха” беше темата на кръглата маса, в която се включиха преподаватели от Филологическия факултет и представители на Сдружение „Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации” /АСОРИ/.

„Обединихме се около четири изисквания след консултации с програмисти и технически лица.Те са свързани с утвърждаването на кирилицата като част от общоевропейското културно-историческо наследство, привличането на европейските институции като гаранти на българската кирилица, въвеждане на регламент за производителите на електронни устройства, позволяващ писането и визуализацията на кирилица и въвеждане на кирилизирани щрифтове от доставчиците на електронни услуги, опериращи на европейския пазар”, обясни Мариела Мутафова от сдружението.

С мисията на АСОРИ се е ангажирала евродепутат Ева Паунова.

Кръглата маса във Великотърновския университет е част от кампанията на АСОРИ „Дай на кирилица”.

„Тя стартира като инициатива да се стимулира писането на кирилица в интернет пространството и на всички дигитални устройства. След проучване, което направихме, се оказа, че голяма част от младите хора пишат на шльокавица или т.нар. маймуница, не използват кирилицата, а използват латински знаци и това влияе върху грамотността на младите хора”, коментира Мутафова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини