Дара - вълшебното драконче, или коя е гордостта на Пазарджик в “България търси талант”

Дара, не се карайте с брат ти! Ще те накажа да не ходиш на тренировка днес!” И в къщата настъпва мир.

Лъчезарната гимнастичка Дара Стоянова е на 7, когато за първи път се снима за шоуто на bTV “България търси талант”. Междувременно обаче навърши 8. Талантливото дете от Пазарджик е сред финалистите в шоуто. Тя спечели сърцата на журито с превъплъщението си в малък, но извънредно гъвкав и талантлив огнедишащ дракон. Дара тренира от 4-годишна. В момента е в Спортен клуб по художествена гимнастика “Диляна Прима” в град Пазарджик. Неин треньор е Величка Петкова. С нея работи и балетният педагог Диди Кирова.

“Още на първото занимание в детската градина останах впечатлена от нея - спомня си треньорката й, - понеже не се разсейваше като останалите. След това открих, че притежава и изключителни физически данни, които развиваме и досега. Дара почти не пропуска тренировка. Смятам, че постоянството и трудолюбието са най-важни в спорта и тя ги притежава. Прекалено е сериозна за възрастта си, но когато е на състезание или на сцената, се преобразява. Става лъчезарна и усмихната”, обяснява Величка Петкова. Ето как малката Дара е избрала художествената гимнастика. За това разказва майка й Зоя.

“С мъжа ми работим в сферата на търговията и услугите. Никой от семейството ни не е спортист. Дара сама си избра спорта още от детската градина. Оттогава е имало един-единствен кризисен момент. В самото начало госпожата й беше направила забележка, че нещо не е изпълнила правилно. Дара и баща и се върнаха в къщи с идеята, че няма повече да ходи на гимнастика. Аз обаче поговорих с нея и с треньорката. Виждах коренната промяна в Дара, грацията в стойката и финеса в походката и бях убедена, че трябва да продължи. Оказа се, че госпожа Петкова дори не е обърнала внимание, че й е направила забележка. Не знам какво са си говорили след това, но си спомням как Дара се прибра вечерта с баща си. На въпроса какво става, как върви гимнастиката, тя ми отговори: “Мамо, аз искам да стана световна шампионка по художествена гимнастика!” Това беше първият и последен път, в който имаше някакво разколебаване.”

Оттогава са минали 4 г. и Дара вече е ученичка. Сама си е определила дневния режим - на училище сутрин в осем, прибират се с баба си в 12,20, до 13 ч. хапва, до 14 ч пише домашни и в 14,30 трябва да е вече в залата. Прибира се към 18 ч. Играе с батко си Денис, който е на 11 г. гледа любимото си предаване “Мастър шеф” и щом помирише възглавницата, вече е заспала. Единични са случаите, в които си дописва домашните вечерта. Въпреки голямото натоварване е отличничка. Единствената забележка на учителката е, че трябва да работи за “концентрация върху детайлите”. Силните страни на Дара (зодия Овен) са “интелект и борбеност”. Любимият й предмет в училище е физкултурата, обяснява майка й Зоя. Особено й харесват понеделниците, когато часът се води от господин Сестримски, чиято специалност е “спортна гимнастика”. “Той постоянно представя пред Дара нови предизвикателства. Беше много впечатлена, когато я повдигнал на една ръка и я превъртял във въздуха. Говореше с дни за чувството, което изпитала.” Дара обича и математиката, но хич не харесва разказвателните предмети. Майка й обяснява това: “Тя не изразява емоцията си в гръмки и високопарни думи, защото съсредоточава цялата си емоция в своето съчетание, всяка една извивка говори за хилядите часове в залата, но по усмивката й по време на съчетанието ще разберете, че това й носи удовлетворение и само позитивна емоция.”

“С брат си Денис се карат като котка и мишка, но един без друг не могат. Преди концерта Денис беше събрал верни свои приятели и бяха разлепили из целия град плакати на Дара за предстоящия концерт. В момента любимата й играчка е един миньон, който получи от публиката на миналогодишния турнир в родния ни град Пазарджик. Мечтае да си има за домашен любимец котенце, но засега отлагаме тази отговорност. От две години треньорката й Вили я включи в групата на големите - тоест тренира с деца на 10-11 години. Може би и затова характерът и желанията й са като на по-голямо дете. Не мога да го обясня - за две години израсна сякаш за четири. Може би и затова с батко си си пасват въпреки разликата във възрастта. Събота и неделя обича да кара колело или вигър, пада си по екстремните и опасни спортове, обича рисковете, но трезво преценява възможностите си.

Способностите на Дара впечатлиха силно журито на “България търси талант”.

“Майката на Дара е фен на сериала “Игра на тронове”, разказва треньорката на Дара - Величка Петкова. Предложи ми да чуя музиката, аз я харесах, но по-важно беше, че и Дара я харесваше. Когато обсъждахме кой от героите да бъде Дара, стигнахме до извода, че най-ефектно ще е да бъде дракон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица