Премиерът Борисов свиква Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия

Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

Осъдиха футболист от Сандански за отвличане

Роми нападнаха ученичка на пазара в Благоевград

Земетресение разлюля Южна Гърция Трусът е бил с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер

Министерство на енергетиката провери подготовката на ЕРП Север за зимата

А1 стартира свое мобилно приложение за следене на спортни резултати

Установени са 104 трошки да гният по улиците на Велико Търново Премахнати са общо 7 излезли от употреба возила през тази година

Вижте как минувачи спасиха 4 човека от паднал в реката автомобил (ВИДЕО)

Откриха диво прасе с африканска чума в района на Асеновград

Трима учени спечелиха Нобел за икономика – за облекчаване на глобалната бедност

52 деца с постижения в науката, изкуството и спорта с общински стипендии в Търговище

Шуменец плаши радио с бомба заради сръбска музика

Англичанин е починал в София след употреба на наркотици

Дара – вълшебното драконче, или коя е гордостта на Пазарджик в “България търси талант”

Дара, не се карайте с брат ти! Ще те накажа да не ходиш на тренировка днес!” И в къщата настъпва мир.

Лъчезарната гимнастичка Дара Стоянова е на 7, когато за първи път се снима за шоуто на bTV “България търси талант”. Междувременно обаче навърши 8. Талантливото дете от Пазарджик е сред финалистите в шоуто. Тя спечели сърцата на журито с превъплъщението си в малък, но извънредно гъвкав и талантлив огнедишащ дракон. Дара тренира от 4-годишна. В момента е в Спортен клуб по художествена гимнастика “Диляна Прима” в град Пазарджик. Неин треньор е Величка Петкова. С нея работи и балетният педагог Диди Кирова.

“Още на първото занимание в детската градина останах впечатлена от нея – спомня си треньорката й, – понеже не се разсейваше като останалите. След това открих, че притежава и изключителни физически данни, които развиваме и досега. Дара почти не пропуска тренировка. Смятам, че постоянството и трудолюбието са най-важни в спорта и тя ги притежава. Прекалено е сериозна за възрастта си, но когато е на състезание или на сцената, се преобразява. Става лъчезарна и усмихната”, обяснява Величка Петкова. Ето как малката Дара е избрала художествената гимнастика. За това разказва майка й Зоя.

“С мъжа ми работим в сферата на търговията и услугите. Никой от семейството ни не е спортист. Дара сама си избра спорта още от детската градина. Оттогава е имало един-единствен кризисен момент. В самото начало госпожата й беше направила забележка, че нещо не е изпълнила правилно. Дара и баща и се върнаха в къщи с идеята, че няма повече да ходи на гимнастика. Аз обаче поговорих с нея и с треньорката. Виждах коренната промяна в Дара, грацията в стойката и финеса в походката и бях убедена, че трябва да продължи. Оказа се, че госпожа Петкова дори не е обърнала внимание, че й е направила забележка. Не знам какво са си говорили след това, но си спомням как Дара се прибра вечерта с баща си. На въпроса какво става, как върви гимнастиката, тя ми отговори: “Мамо, аз искам да стана световна шампионка по художествена гимнастика!” Това беше първият и последен път, в който имаше някакво разколебаване.”

Оттогава са минали 4 г. и Дара вече е ученичка. Сама си е определила дневния режим – на училище сутрин в осем, прибират се с баба си в 12,20, до 13 ч. хапва, до 14 ч пише домашни и в 14,30 трябва да е вече в залата. Прибира се към 18 ч. Играе с батко си Денис, който е на 11 г. гледа любимото си предаване “Мастър шеф” и щом помирише възглавницата, вече е заспала. Единични са случаите, в които си дописва домашните вечерта. Въпреки голямото натоварване е отличничка. Единствената забележка на учителката е, че трябва да работи за “концентрация върху детайлите”. Силните страни на Дара (зодия Овен) са “интелект и борбеност”. Любимият й предмет в училище е физкултурата, обяснява майка й Зоя. Особено й харесват понеделниците, когато часът се води от господин Сестримски, чиято специалност е “спортна гимнастика”. “Той постоянно представя пред Дара нови предизвикателства. Беше много впечатлена, когато я повдигнал на една ръка и я превъртял във въздуха. Говореше с дни за чувството, което изпитала.” Дара обича и математиката, но хич не харесва разказвателните предмети. Майка й обяснява това: “Тя не изразява емоцията си в гръмки и високопарни думи, защото съсредоточава цялата си емоция в своето съчетание, всяка една извивка говори за хилядите часове в залата, но по усмивката й по време на съчетанието ще разберете, че това й носи удовлетворение и само позитивна емоция.”

“С брат си Денис се карат като котка и мишка, но един без друг не могат. Преди концерта Денис беше събрал верни свои приятели и бяха разлепили из целия град плакати на Дара за предстоящия концерт. В момента любимата й играчка е един миньон, който получи от публиката на миналогодишния турнир в родния ни град Пазарджик. Мечтае да си има за домашен любимец котенце, но засега отлагаме тази отговорност. От две години треньорката й Вили я включи в групата на големите – тоест тренира с деца на 10-11 години. Може би и затова характерът и желанията й са като на по-голямо дете. Не мога да го обясня – за две години израсна сякаш за четири. Може би и затова с батко си си пасват въпреки разликата във възрастта. Събота и неделя обича да кара колело или вигър, пада си по екстремните и опасни спортове, обича рисковете, но трезво преценява възможностите си.

Способностите на Дара впечатлиха силно журито на “България търси талант”.

“Майката на Дара е фен на сериала “Игра на тронове”, разказва треньорката на Дара – Величка Петкова. Предложи ми да чуя музиката, аз я харесах, но по-важно беше, че и Дара я харесваше. Когато обсъждахме кой от героите да бъде Дара, стигнахме до извода, че най-ефектно ще е да бъде дракон.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.