„А“-гонията приключи

Свърши се! Най-безумният сезон в историята на българския футбол приключи. Шампионът е същият, изпадащи може и да няма, а реформите са повече от задължителни.

„Лудогорец“ се окичи със златните медали за пети пореден път. Случи се реално още през зимата, когато БФС отне 7 точки от актива на „Левски“ и на практика обезличи интригата в и без това... безличния ни шампионат.

Агонията бе пълна и поради факта, че „А“ група бе без две от своите емблеми - ЦСКА и „Локомотив“ (София). И докато едните обикаляха по кривите терени във „В“ група, а другите по селата край София, с елитния си статут се сбогува и „Литекс“. По този начин бе хвърлена последната лопата пръст върху гроба на родното първенство. Феновете бяха лишени от последните две стойностни дербита - „Лудогорец“- „Литекс“ и „Литекс“ - „Левски“, и очаквано интересът към продукта, наречен „А“ група, тотално изчезна.

Всичко това доведе до неизбежно изваждане от летаргията, обзела чиновниците от столичната улица „Иван Асен II“ №26. Задействана бе процедура по създаването на Висша лига, която да върне блясъка на родните клубове. За целта група холандци се заеха да намерят точната формула за идеален формат на първенството ни. Задача с повишена трудност. Много е вероятно от есента елитът да бъде съставен от 12 или 14 отбора, а повече яснота ще има в края на месеца, когато от футболния съюз ще обявят имената на клубовете, получили лиценз. Почти сигурно сред тях ще бъде и ЦСКА. Именно „червеният“ динозавър донесе малкото позитивизъм през същата тази нулева година. Тимът на Гриша Ганчев вдигна Купата на България директно от „В“ група без нито един чужденец, но с млад и перспективен български състав.

Иначе сигналната лампа за родната футболна действителност светна ярко още през лятото на 2015-а, когато всичките наши представители в Европа браха голям срам и отпаднаха рано. Сега шанс за поправителен в евротурнирите получават „Лудогорец“ и „Берое“, а към тях се присъединява позабравилият евроклимата „Левски“ и...“Славия“. „Белите“ се завърнаха в Европа след 20-годишно отсъствие. Тимът на руския треньор Александър Тарханов надви в последния кръг „Монтана“ с 3:1 на стадиона в кв. „Овча купел“ и спечели задочната битка с „Локо“ (Пловдив). Двата тима завършиха сезона с равен брой точки (49), но по-добрата голова разлика на „белите“ в директните срещи ги остави на желаната 4-та позиция.

По същото време „смърфовете“ взеха гостуването си на „Пирин“ в Благоевград с 2:1. Този път герой за „черно-белите“ не бе обичайният заподозрян Мартин Камбуров, а Веселин Марчев. Полузащитникът реализира и двата гола за гостите, а почетното попадение за „орлетата“ бе дело на Мартин Тошев.

За последно отборът на „белия вожд“ Венцеслав Стефанов игра в Европа през сезон 1996/1997, когато отпадна от „Тирол“ (Инсбрук) след общ резултат 2:5 от двата мача от 1/32-финалите за Купата на УЕФА.

Най-интересно бе в Стара Загора. В мач без значение „Берое“ осъществи пълен обрат и спечели с 2:1 срещу „Левски“. Георги Костадинов откри резултата преди почивката след удар с глава, но през второто полувреме Елиаш и Иво Иванов бяха точни за крайния успех на домакините. По този начин Люпко Петрович остава без победа при третото си завръщане на „Герена“, след като падна и в дебюта си срещу „Славия“ (0:1).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ