Пожарът в село Шишманци е напълно потушен

Земетресение от 5,4 по Рихтер в Казахстан

Прокисналият потенциал на естрадата ни С провиснало жарсе шоу не става…

ВМРО предлага химическа кастрация като наказание при изнасилване

Промени в движението в столицата от днес

Амазонка гърми пъдпъдъци в Северозапада

Укротиха река, наплашила село край Монтана

Мъж наръга и уби двама души на гара в Германия

Корианка Килчър в адаптация на „Цветът от космоса“ Ричард Станли съжиявява ужаса на Хауърд Филипс Лъвкрафт

Слънчево време ни очаква днес

Малък самолет падна върху къща в щата Ню Йорк, двама души загинаха

Какво е общото между пикаещо куче и изборите?

20-годишно момиче се изгуби на слизане по Вазовата екопътека, планински спасители я свалиха с въжета

Църквата почита Успение на Свети Иван Рилски

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Обстановката на сметището е овладяна

Европейският анализ на прокуратурата започва утре

На 30 май 2016 г. официално започва едноседмичната визита на четирима европейски прокурори, които ще анализират дейността на българските си колеги, съобщава БГНЕС.

Прокурорите от Холандия, Германия, Великобритания и Испания ще работят заедно с експерти от Европейската комисия, откъдето ще получават и възнаграждението си. Четиримата са действащи прокурори в страните, от които са командировани. До решението за европейски анализ на прокуратурата се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел, който бе оповестен в края на януари тази година.

Формално проверката бе поискана от българската страна, при това лично от премиера Бойко Борисов. В рамките на следващата седмица четиримата обвинители ще имат срещи с български прокурори, ще направят проверка и на конкретни дела, които в момента се водят. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието.

За момента няма информация дали четиримата прокурори ще правят публични изявление още в началото на своята инспекция. Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца. В края на тази година се очаква четиримата прокурори и представителите на ЕК да изготвят цялостен анализ за работата на българската прокуратура, в който ще отправят конкретни бележки и препоръки за нейната работа.

Коментарите на чуждите обвинители се очаква да имат водеща роля и при изготвянето на следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г. Президентът на ЕК Жан-Клюд Юнкер лично се ангажира с отпадане на мониторинговия механизъм за България и Румъния до края на мандата на този състав на комисията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.