Ивайло Спиридонов: Класически групировки като ТИМ, СИК и ВИС не съществуват

"В средата на миналата година, броят на тези групи, които бяхме определили, че влияят на опертивната обстановка в страната, беше около 290. В края на миналата година техният брой нарасна на 420. От края на миналата година, от тези 420 групи, сме елиминирали 54. Бяха проведе ни 116 специализирани операции. Групировки в класическия смисъл - ТИМ, СИК и ВИС, не съществуват." Това отговори на въпрос свързан със съществуването на силови групировки у нас директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, пред БНР.

Преди малко повече от месец, при операция на ГДБОП, във Фонда за лечение на деца в чужбина бяха арестувани осем служители, в това число и шефът на Фонда Павел Александров. На негово място беше назначен проф. Владимир Пилософ. 

Спиридонов заяви, че по случая е работено, много преди да бъде образувано досъдебното производство в Специализираната прокуратура и че никой не е предоставял информация на ГДБОП. "Събрахме я по оперативен път. Докладът на Министерството на Здравеопазването го придобихме по оперативен път. Нито една институция не ни предостави дози доклад официално", допълни той.

Относно информациите, че служителите на ГДБОП са били маскирани и тежковъоръжени при влизането във Фонда за лечение на деца в чужбина, директорът коментира, "Това са някакви свободни съчинения. Много добре знаехме къде влизаме и че вътре няма въоръжени лица. По тази причина, служителите, които бяха изпратени там, бяха с нормалното си оборудване. Бих казал, че операцията беше проведена в момент, в който, по оперативни данни, имаше възможност част от лицата, които са съпричастни с тази, организирана, престъпна дейност, да излязат в отпуск, да напусната страната по други причини, което щеше да затрудни провеждането на процесуално - следствените действия."

Спиридонов говори още по темата за наркотиците. Той каза, че информацията, че МВР е задържало за цяла година 49 грама кокаин, е била некоректно поднесена в общественото пространство и посочи, че над 127 килограма наркотици са задържли ГДБОП през 2015 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини