Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Катастрофа между три коли затруднява движението по магистрала „Тракия“

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Вижте „Туптящо сърце“ – техниката, която лови нелегални мигранти

Снимки: МВР

Две групи нелегални мигранти са били задържани с помощта на техниката „туптящо сърце“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Това е ново за страната ни техническо средство, което с помощта на датчици е в състояние да улови всяко движение и дори пулса на сърцето на укрити в превозни средства хора. Системата е мобилна и с нея разполагат всички основни гранични пунктове.

„За по-малко от 24 часа реализирахме това, което беше заложено в плана за взаимодействие по усилване на държавната граница“, каза днес пред журналисти в Благоевград министърът на вътрешните работи, коментирайки задържането на двете групи незаконни имигранти от служители на ГПУ- Петрич.

„Всеки знаеше своите отговорности, действаше се изключително бързо и адекватно. Гръцкият вътрешен министър ме увери, че ще съдейства за реадмисията. Това е много силен знак към трафикантите, които подвеждат хората, че ще стигнат до Европа. Показахме как действаме и как ще действаме оттук нататък“, подчерта Бъчварова.

„Миграционният натиск е факт, но държавата си върши работата, всичките сили и средства са в бойна готовност“, даде своята оценка премиерът Бойко Борисов.

Според информацията, докладвана на съвещанието, нелегалните имигранти са били излъгани, че отиват в Македония, не са знаели, че влакът пътува за България. Трафикантите са им взели по 200 евро. В товарния влак групата е задържана чрез използването на системата „туптящо сърце”.  Втората група нелегални имигранти е задържана веднага щом е влязла на българска територия.

Незаконните имигранти, открити в товарния влак, влизащ от южната ни съседка, вече са върнати на гръцките власти, съобщи главен комисар Антонио Ангелов, директор на ГДГП. По нелегалното преминаване на другата група има образувани 17 досъдебни производства, след приключването им в рамките на десетина дена и тя ще бъде върната обратно. Ангелов подчерта, че проведените съвместни учения с армията са помогнали изключително много при реалната ситуация, военнослужещите са се дислоцирали на границата в рамките на 1 час. Командирът на поделение от българската армия в Благоевград Иван Иванов съобщи, че в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич вече има 65 военнослужещи и 9 единици спомагателна техника, които изпълняват съвместни задачи с граничните полицаи. На незаконно преминалите границата, сред които има деца, са осигурени храна и медикаменти, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Техническото средство „туптящо сърце”, с което бяха открити незаконните имигранти в международния влак, беше демонстрирано пред журналисти на ГКПП Кулата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.