В папките за бандата от Галиче: Ценко Чоков в интимни връзки със съдийка и прокурорка

Кметът на Галиче Ценко Чоков остава в ареста.

Идва ми да крещя, възмутен съм, че в папките по делото фигурират твърдения за интимни отношения между Ценко Чоков, съдийка и прокурорка от Бяла Слатина. Така тези неща ще станат публично достояние. Това заяви късно вечерта в събота адвокат Иво Найденов, който защитава кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин пред спецсъда.

Девет часа трябваха на съдия Мариета Райкова, за да определи мерките за неотклонение на Чокови и още шестима обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудвания и побои. Чокови и още четирима остават зад решетките, въпреки че било разколебано твърдението на спецпрокуратурата, че кметът е бил бос на бандата. Един е пуснат под домашен арест, а общинският съветник от ДПС Касъм Касъмов излиза на свобода без никаква мярка заради липса на доказателства.

„Пари не съм давал с лихва. Давал съм пари само на сина си и на другите ми две деца”, каза Ценко Чоков. Той обяви, че не познава повечето обвиняеми от групата, които са от компанията на Мартин.

Адвокат Иво Найденов заяви, че ще обжалва мярката на Чокови и дори посочи един от мотивите си – съпругът на съдия Мариета Райкова е разследващ полицай, командирован в Галиче и разпитвал свидетели. Запитан защо не е посочил този факт като основание за отвод на съдията, Найденов каза: „Някои сами трябва да се сещат за отвод и без да им е поискан”.

Защитникът на Чокови посочи като нелепо и заключение на съдебна лекарка, преглеждала свидетел 2 години след като Чоков го ударил с тъпото на брадва по главата. Пострадалият е неуспелият кандидат за кмет на последните избори Веселин Тушинов. През 2016 г докторката заключила, че през 2014 г. Тушинов е получил мозъчно сътресение и е изгубил съзнание. „Нужни са специални изследвания и апаратура. Лекарката го установила с напипване и по свидетелски разказ. Хвала, заслужава БАН да я номинира за Нобелова награда”, коментира Найденов.

Коментари

Задължително поле