Румен Петков: Министерството на енергетиката е длъжно да даде много по-сериозна информация за кредита от около 1 млрд. лв.

Снимка: БСП

"Министерството на енергетиката е длъжно да даде много по-сериозна информация за кредита от около 1млрд. лева , който беше изтеглен зад гърба на българските граждани", това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде „Фокус”.

По думите му, Министерство на енергетиката трябва да каже дали е вярно, че лихвата по кредита е повече от 6,5%. „Трябва да са ясни мотивите след като се тегли кредит за 1млрд. лева, защо КЕВР обявява намерението си - ценообразуването да бъде замразено за следващия период от време. Също така министърът трябва да отговори, каква е вътрешната задлъжнялост на БЕХ и дали има задължения към АЕЦ „Козлодуй””, заяви Петков.

Той уточни, че трябва да стане ясно, след разплащането с американските централи БЕХ има задлъжнялост към АЕЦ „Козлодуй”. „Да е ясно, че дали въпреки кредита продължаваме да изливаме пари в централите”, обясни той. По думите му, трябва да се каже докъде е процедурата в Брюксел с прекратяването на процедурата по договорите с двете американски централи. Румен Петков заяви, че трябва да стане ясно защо е имало посещение на представители на МЕ, БЕХ и НЕК в Япония. „Въпросите са там в какъв формат са водени разговорите, двустранен или тристранен, ако е тристранен кой е третият участник и какви ангажименти са поемани”, допълни Румен Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика