След напускането на властта: АБВ в опозиционен съюз с бивши партньори на Бареков

Създава се на политически и парламентарен съвет между АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден", съобщиха на обща пресконференция трите партии.

"Целта на днешната пресконференция е да представим политически и правен съвет, който ще формира политики и подготвя законодателни инициативи и контрол на изпълнителната власт", каза председателят на "Народен съюз" Светлин Танчев, цитиран от "Фокус".

Танчев е бивш депутат от ГЕРБ, който после беше заместник на Николай Бареков в "България без цензура", а след това оглави собствена формация. "Гергьовден" също бяха в коалиция с ББЦ.

„Основните сфери ще бъдат борба с корупцията, съдебната реформа, социална политика и демографско развитие и външна политика и национална сигурност. Този съвет ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организираме различни дебати по различни важни теми за обществото”, обясни Танчев.

По думите му отделните политически сили - АБВ, "Народен съвет" и "Гергьовден" ще изтеглят и преразгледат внесените поотделно законодателни инициативи, за да паснат на политиката на съвета.

"Говорим за създаването на политически и парламентарен съвет между АБВ, "Народен съвет" и "Гергьовден", каза от своя страна заместник-председателят на АБВ Румен Петков и допълни, че се надява до края на тази седмица окончателният формат на съвета да бъде факт.

Петков заяви, че няма да се създава коалиция между тези партии.

„Надяваме се до края на тази седмица да имаме окончателния формат на съвета”, каза още социалистът, „Неслучайно говорим за съвет. Ние запазваме идентичността си, но стремежът ни е да запазим тази алтернатива на властта, която липсва”.

По думите му форматът на съвета не се изчерпва с тези политически сили.

„Амбицията ни е да надхвърлим парламентаризма на по-сериозните теми. Да продължим сериозните президентски дебати”, допълни Румен Петков.

Във връзка с президентската кампания Светлин Танчев заяви, че не е нормално в последния момент да се изкарат едни политически лица за кандидат-президент и в рамките на 30 дни кампанията да приключи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика