На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

РБ или подкрепя ГЕРБ, или предварителни избори за кандидат-президент

Снимка: БТВ

„Обща кандидатура с ГЕРБ или отворени вътрешни избори за кандидат, издигнат от Реформаторския блок – такива са опциите пред реформаторите за предстоящите президентски избори“, това заяви в Русе зам.-председателят на СДС Румен Христов, съобщава БТВ.

Според депутата трябва да се търси възможност за участие на управляващото мнозинство с обща кандидатура, но първата крачка е на ГЕРБ.“Не можем да бъдем ние инициаторите на предложение в тази посока. Ако те решат и ни поканят, ние ще участваме в тези преговори. Готови сме, съгласни сме да водим такива преговори“, каза Христов.

Другият вариант, ако няма съгласие, РБ да издигне свой кандидат. „СДС смята, че този кандидат е най-добре да бъде излъчен след провеждането на т.нар. открити вътрешни избори. Отворени избори, на които имат право да гласуват всички граждани – няма да им се търси членско присъствие, членски карти. Това е една форма за намиране на най-достойния кандидат и нека все пак да попитаме избирателите на какво мнение са по отношение на нашите кандидатури“, каза още Христов.

Той самият беше кандидат-президент, издигнат през 2011 г. от СДС. Тогава той взе 1,95%. По думите на Христов „бъдещият президент трябва да бъде проевропейски демократ“.

Той очерта и сценариите, чрез които в момента левицата търси опит за реванш. Единият е чрез дестабилизация на правителството и предсрочни избори.

„Не знам защо си мислят, че ако отидем на предсрочни избори, конфигурацията ще бъде кой знае колко по-различна от тази, която е в момента, и че те ще се върнат във властта. Вторият вариант, който те опитват да постигнат, това е моделът 2001 г., когато, вземайки президентската институция, те тръгнаха към властта и успяха да я вземат. Затова ние в никакъв случай не бива да подценяваме това, което се случва вляво като обединение около една кандидатура за президент“, заяви Христов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.