До 35 градуса ни чакат през юни

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 1 ч. и 34 мин. Тогава е лятното слънцестоене и е най-дългият ден в годината. 15 часа и 19 мин. ще продължи денят. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитирани от "Фокус". Очаква се между 20 и 22° средна месечна температура за по-голямата част от България. По долината на река Струма тя ще е около 23°, за високите полета – между 17 и 19°, а за планините – между 7 и 12°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7° и 12°, а най-високите — между 30° и 35°.

Месечната сума на валежите като цяло ще бъде над нормата, неравномерно разпределени. Тя се очаква да бъде между 60 и 90 л/кв. м. По Черноморието и долината на река Струма тя ще бъде между 40 и 60 л/кв. м, а в планинските райони – от 90 до 140 л/кв. м.

През първото и второто десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще остане неустойчива, ще вали често и ще има гръмотевици. В отделни дни се очакват силни валежи и градушки. След горещите дни в края на май, още в началото на юни температурите ще се понижат и през повечето дни от този период ще бъдат по-ниски от средните, въпреки че след 15-ти постепенно ще се повишават.

През третото десетдневие относително ще се стабилизира на атмосферата - валежите ще бъдат на по-малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат още и вече ще са близки до обичайните за юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето