Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

С поправки озаптяват полицейския произвол

От РБ твърдят, че може да се повтори аферата „Червеи“.

Депутати редактират спорния текст в Закона за електронните съобщения.

За да осуетят развихрянето на полицейски произвол, депутати внесоха промени в Закона за електронните съобщения. С тях те редактират текста, гласуван на първо четене от парламента. Той допускаше следене на трафични данни и съобщения в интернет по обосновано предположение, че дадено лице може да стане жертва на тежко престъпление.

Още по време на дебатите в пленарната зала Петър Славов от гражданска квота на Реформаторския блок предупреди, че са възможни злоупотреби и не скри опасенията си, че може да се повтори аферата „Червеи“. С внесените поправки Петър Славов и Мартин Димитров предлагат думите „издирване на лица“ да бъдат заменени с „лица, обявени за издирване“, какъвто е официалният юридически термин. Според тях използваните в законопроекта думи „издирване на лица“ могат да имат прекалено широк прочит, докато прецизираният текст, който те внасят, изисква образуване на досъдебно или съдебно производство. „На второ място, „обоснованото предположение“, което съответната служба ще формира за извършено (респективно – опасност от извършване) тежко престъпление, следва да се базира на конкретно събрана информация и данни, а да не е субективно формирана и така да се създава предпоставка за злоупотреби“, твърдят реформаторите.

Независимият депутат Велизар Енчев също е готов с редакция на приетата промяна. Той настоява евентуалните жертви на престъпление, чиито трафични данни се следят, да бъдат уведомени за това.

„ Конституционният съд се е произнесъл по такъв казус преди година. Хората, които са писали промените, е трябвало да започнат с решението на КС и тогава да седнат да творят. Текстове са писани от чиновници, които ще си останат в кабинетите, а някой друг ще обере негативите“, предупреди вчера и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.