С поправки озаптяват полицейския произвол

От РБ твърдят, че може да се повтори аферата „Червеи“.

Депутати редактират спорния текст в Закона за електронните съобщения.

За да осуетят развихрянето на полицейски произвол, депутати внесоха промени в Закона за електронните съобщения. С тях те редактират текста, гласуван на първо четене от парламента. Той допускаше следене на трафични данни и съобщения в интернет по обосновано предположение, че дадено лице може да стане жертва на тежко престъпление.

Още по време на дебатите в пленарната зала Петър Славов от гражданска квота на Реформаторския блок предупреди, че са възможни злоупотреби и не скри опасенията си, че може да се повтори аферата „Червеи“. С внесените поправки Петър Славов и Мартин Димитров предлагат думите „издирване на лица“ да бъдат заменени с „лица, обявени за издирване“, какъвто е официалният юридически термин. Според тях използваните в законопроекта думи „издирване на лица“ могат да имат прекалено широк прочит, докато прецизираният текст, който те внасят, изисква образуване на досъдебно или съдебно производство. „На второ място, „обоснованото предположение“, което съответната служба ще формира за извършено (респективно - опасност от извършване) тежко престъпление, следва да се базира на конкретно събрана информация и данни, а да не е субективно формирана и така да се създава предпоставка за злоупотреби“, твърдят реформаторите.

Независимият депутат Велизар Енчев също е готов с редакция на приетата промяна. Той настоява евентуалните жертви на престъпление, чиито трафични данни се следят, да бъдат уведомени за това.

„ Конституционният съд се е произнесъл по такъв казус преди година. Хората, които са писали промените, е трябвало да започнат с решението на КС и тогава да седнат да творят. Текстове са писани от чиновници, които ще си останат в кабинетите, а някой друг ще обере негативите“, предупреди вчера и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини