България ще бъде домакин на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Държавни глави и външни министри от страните в Югоизточна Европа ще се срещнат на 31 май, за да отбележат резултатите от едногодишното ротационно председателство на България на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), пише Еkathimerini, цитиран от "Фокус".

По време на председателството България се бе фокусирала върху миграцията, справянето с бежанските потоци, свободата на медиите и словото и развитието на транспортната и енергийната инфраструктура. По инициативата на София външните министри от ПСЮИЕ приз Февруари подписаха обща декларация свързана с миграционните предизвикателства. Министрите се съгласиха да признаят „нуждата да се действа отговорно и солидарно , за да има ефективна координация и разпределено по равно за справянето с миграционните потоци“ в Югоизточна Европа.

Българският външен министър Даниел Митов ще се срещне със своите колеги от Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния и Македония Никос Коциас, Миро Ковач, Игор Црнадак, Лазар Команеску и Никола Попоски. На следващия ден държавните глави или министър-председателите на съответните страни ще се съберат в София, където България ще предаде председателството на ПСЮИЕ на Хърватия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини