Проф. Стоян Миланов: Чантаджии от здравната каса рекетират "Пирогов"

Вчера аз усетих рекет от страна на софийската здравна каса - че ако не подпиша този протокол, няма да си получим парите, заяви на извънредна пресконференция директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. "Какво е това чудо, в какви условия живеем", попита риторично той.

Проф. Миланов каза още, че иска "да напомни на някои чантаджии от надзора на здравната каса в лицето на шефа на надзора", че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима.

По думите му в протокола, който трябвало да подпише, имало безумия. Проф. Стоян Миланов обясни, че ако в момента в "Пирогов" дойде пациент с кръв в урината, той трябвало да бъде приет по клинична пътека, по която задължително да бъде опериран.

Преди време "Пирогов" бил глобен заради двама пациенти - единият бил приет, а другият върнат, посочи директорът на болницата.

"Някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение. Нека го знае и министър Москов. Имам чувството, че някой се опитва да сложи прът в колелото. Може би отговорът "кой" е някъде там. Аз ще искам мандат от "Пирогов" да подпиша този договор. Дали Надзорния съвет е решил да преведе парите на "Пирогов", това е на негова отговорност. Дали има нещо като спешна пътека - парите трябва да бъдат преведени авансово", каза професор Миланов.

"От Надзорния съвет казват, че не са спали събота и неделя, за да направят този пасквил. "Пирогов" не е спал 60 години. Това е подигравка в тази институция. Пълно е с грешки - имаме орязване на интензивни легла. Къде се връщаме 2007 година ли сме, 1997 година ли сме? Ако се случи катастрофа, кой ще плати?", заяви изпълнителният директор на "Пирогов".

По-рано тази сутрин Здравна каса излезе със заявление, че се очаква средствата към столичната болница ще бъдат преведени.

Вчера лекарите в "Пирогов" обявиха, че са в стачна готовност, заради неизплатените заплати от април, както и че не са подписали договор със Здравната каза заради обидни условия, предложени на институцията.

"Подобно бюджетиране поставя Пирогов на колене. 2300 човека в тази болница си чакат от месец април."

Мениджърът на болницата не поиска оставки, а "да се влезе в час".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини