Включват фирми от Търговище в бизнес платформа в Португалия

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров (вторият от дясно) с колегата си от Санта Мария да Фейра.

Фирма от Търговище да бъдат включени в бизнес платформата на побратимения град Санта Мария да Фейра. Това е договорил кметът на българската община д-р Дарин Димитров при посещението си в Португалия преди седмица.

В платформата са включени над 1100 португалски фирми, които рекламират дейността си и търсят партньори. Безплатното присъединяване на бизнеса от Търговище ще даде възможност за популяризиране на местната икономика и привличане на инвестиции, смятат от местната управа в града.

При визитата си делегацията от Община Търговище е договорила обмен на кадри и обучение в направленията за административно обслужване и служба за заетост. В Санта Мария да Фейра са създали такава през 2006г., когато са имали фалити на предприятия и ръст на безработицата. „Идеята е била да обучават безработни как да създадат своя фирма, да намерят ниша за развитие, как да продават продуктите си. Първоначално са работела 2 служители, а сега са 10 експерти. Всеки успял бивш безработен после става ментор при създаването на нова фирма. 80% от тях са действащи”, съобщи секретарят на Общината Христалина Халачева, която участва в делегацията. Предвижда се тази добра практика да бъде проучена и евентуално приложена и в Търговище, каза още тя.

Кметът д-р Димитров съобщи още един от акцентите от визитата, при която е коментирано български лекари да специализират в онкоболницата в Санта Мария да Фейра, която става център за обучения и квалификация и е с високо технологично оборудване.

Д-р Димитров заяви, че делегацията от Община Търговище е придружавана от посланика ни в Португалия Тодор Стоянов, който е направил презентация за възможностите за търговско и икономическо сътрудничество. Той е съобщил, че у нас вече работят 400 португалски фирми.

При посещението на българската делегация са обсъждани възможностите за културен обмен и гостувания на състави на различни прояви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика