Рибарите кътат чернокоп за Никулден

Арестуваха двама души, ограбили 12-годишно дете в Бургас

Тръмп обяви срещата си с Ердоган за „чудесна”

Съдии си правят отвод по дело “Къща за гости” Забуксува процесът срещу бившия зам.-министър Александър Манолев

Премиерът Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха

Земетресение от 7,4 по Рихтер удари Индонезия, има опасност от цунами

Ангел Джамбазки: Зелени организации са внесли петиция в ЕП за спиране на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

Минималната пенсия става 250 лева от юли (обзор) Първият ден от болничния няма да се плаща на работника

ЕП не одобри кандидата за еврокомисар на Унгария

Безработицата намаля до рекордно ниво Заетостта нарасна до 76,3% за населението на 20-64 г.

България е в топ 3 в ЕС по ръст на икономиката Премиерът: безработица спада до 3,7%

Ямболия посече с брадва 35-годишна жена (обзор)

Складовете за горива с камери за наблюдение Признават разходите за ремонт на пътища

Министър Теменужка Петкова: Избираме фирмите за АЕЦ „Белене” до края на месеца (обзор)

Маргарита Попова: Президентът е длъжен да подпише указа на Гешев до 15 дни

2 621 782 българи живеят в крайна бедност, сочи ново изследване

Митовете, които се налагат и се разпространяват около социалното подпомагане

2 621 782 български граждани са социално слаби. Това е 36% от населението на страната, като средният дял за Европейския съюз е 8,2%. В същото време едва 3,5% от средствата в национaлния бюджет за текущи разходи се използват за социално подпомагане и помощи. Това сочат данните от последното изследване на Колектива за обществени интервенции и КТ „Подкрепа“, представено днес.

600 хиляди са работещите бедни, 460 хиляди българи не са осигурени здравно и причината за това е крайната бедност. 1,3 млн. са бедните пенсионери.

По данни на НОИ средният брой на безработните в Бългaрия за 2015 година е 330 816, а 73% от тях не получават обезщетение за безработица.

През 2012 г. делът от БВП, използван за социална защита, е с близо 12 пункта по-нисък от средния за Европейския съюз.

Митове за социалното подпомагане 

По едно, са на мнение от „Подкрепа“, обаче сме наравно с ЕС – по митовете за социалното подпомагане.

„Митовете, които се налагат и се разпространяват около социалното подпомагане довеждат до това редица социални плащания да бъдат замразени с години“, заяви Ваня Григорова, председател на „Солидарна България“. Докато публичното говорене е за това, че социалните помощи са твърде щедри, обезкуражават хората да работят, създават паразити, има непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи. За 2008 година броят на получателите на социални помощи е намалял с 1,8%. За 2010 – с 37%, за 2013 и 2014 има леки увеличения от по 0,4 и 0,5 на сто, а за 2015 има 3,7% спад.

Колкото повече се пропагандира за високите социални помощи, толкова повече те всъщност намаляват, независимо от това дали ляво или дясно правителство е на власт, констатират от „Подкрепа“. Подпомагането се редуцира с едва забележими и наглед незначителни промени, които обаче, както данните показват, имат своя ефект, са на мнение съставителите на изследването.

Митът, че у нас има твърде много инвалиди, е само един от митовете за злоупотреби, които се тиражират, а заради други митове не се увеличава например майчинството, посочи още Ваня Григорова.

Непълнолетна и неработеща майка с 3 деца в България получава от държавата по 255 лева месечно, а не широко пропагандираните над 1000 лева под формата на социални помощи.

Броят на майките под 19 годишна възраст с три деца в България през 2011 година е бил 273, като от тях 128 са от ромски произход. Заради по-малкото число, обаче, са ограничени добавките за всички.

През 2015 година помощи при раждане са изплатени за 67 523 деца. Броят на отпуснатите еднократни помощи за майки студентки е намалял за 2015 година с над 43%. За 2015 година броят на подпомаганите бременни бедни е 15 660, което е с 19% по-малко от броя им през 2007 година.

От бюджета на Агенцията за социално подпомагане над 42% се дават за детски добавки, 15% за хора с увреждания, 9,5% са за месечни добавки на деца с увреждания и по-малко от 6% за лица в крайна нужда.

Според Европейския форум на хората с увреждания средният дял на инвалидите в Европа е 16 %. В България те са около 12 %. Въпреки че сме под средноевропейските нива, на нас ни се втълпява, че тези помощи са страшно много и със сигурност има злоупотреби, коментира Григорова. Тя бе категорична, че това не е аргумент да се намалят плащанията на хората, които имат най-голяма нужда от тях.

В България оценка на злоупотребите със социални плащания не са правени. Във Великобритания едва 0,7 % от получателите злоупотребяват със системата, а в Канада 0,6 % от подпомаганите. Въпреки това и там хората смятат, че има огромни злоупотреби със социалните плащания, коментира Григорова. В Нова Зеландия измамите със социални помощи струват на данъкоплатците 5 долара на година. За сравнение, данъчните измами костват на всеки новозеландец по 1500 долара всяка година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.