Полицай взел два пъти подкуп от шофьор без книжка

снимка: архив

Днес Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем М.П., на 48 г., по досъдебно производство за това, че като длъжностно лице – полицейски орган, заемащ длъжността старши полицай на два пъти е поискал и приел подкуп в общ размер на 70 лева, съобщават от държавното обвинение.

До момента е установено, че на 20 срещу 21 април 2016 г. полицаят М.П. от РУ на МВР-Харманли е спрял на два пъти за проверка лек автомобил, марка "Фолксваген Голф". М.П. и негов колега изпълнявали патрулна дейност в града.

Автомобилът бил управляван от 43-годишния А.С., който бил неправоспособен водач и имало съмнение, че шофира употребил алкохол. При проверка на документите полицаят установил, че А.С. няма шофьорска книжка. Тъй като нямал правомощия по Закона за движение по пътищата, полицаят М.П следвало да уведоми оперативния дежурен в РУ на МВР-Харманли, който да изпрати служители от „Пътен контрол“ за съставяне на акт за административно нарушение на неправоспособния водач.

Вместо това, старши полицаят, поискал и получил от нарушителя подкуп от 50 лева, за да не му се съставя акт за административно нарушение. М.П. не уведомил оперативната дежурна част в РУ на МВР-Харманли, и наредил на шофьора незабавно да напусне гр. Харманли.

А.С. и неговият спътник А.М. не отпътували веднага от града, а посетили денонощен магазин, за да напазаруват. На връщане отново били спрени за проверка от същия автопатрул. Установено е, че А.М., който пътувал в лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, дал на полицая още 20 лева, за да продължат безпрепятствено пътя си.

По-късно е бил подаден сигнал на тел. 112. На М.П. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково са извършени множество процесуално-следствени действия, сред които разпити на свидетели, назначени са експертизи, извършени разпознавания и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право