От есента само лицензирани екскурзоводи, над 800 искат сертификат

Министър Ангелкова удивена от Паметника 1300 г. България над Шумен

От месец септември само лицензирани екскурзоводи, сертифицирани от Министерство на туризма, ще могат да упражняват тази дейност у нас. Има над 800 подадени заявления за регистриране и за придобиване на сертификат - това обяви пред журналисти в Шумен министърът на туризма Николина Ангелкова.

Това е според новата Наредба за квалификация на екскурзоводите, приета през м.февруари в отговор на оплаквания на хора от бранша, че липсва нормативна уредба, че чуждестранни екскурзоводи говорят за България, не се използват местните квалифицирани кадри, които най-добре представят културно-историческите атракции.

"Тези оплаквания са елеминирани", отчете Ангелкова. В момента тече 6-месечен отлагателен период, за да може дейността на екскурзоводите да се приведе в съответствие с наредбата. Всеки сертифициран екскурзовод ще бъде вписан в публичен регистър и потребителят ще може да провери дали обслужващия го има необходимата квалификация. Така със сигурност ще се повиши качеството на туристическите услуги у нас.

Новата наредба прави разлика между начинаещите и тези с 15-20 г. стаж, които няма нужда да бъдат изпитвани. Процедурата ще бъде непрекъсната и целогодишна, и всеки лицензиран екскурзовод ще получава и отличителен знак.

При гостуването си в Шумен министър Ангелкова и кметът Любомир Христов първо се срещнаха с представители на туристическия бранш, а после дамата смени официалните обувки с мокасини, за да стигне до най-важните културно-исторически забележителности. Тя призна, че за първи път стъпва на мемориала Създатели на българската държава над града, изграден през 1981 г.

"Съжалявам, че по-рано не съм го посетила, наистина е уникален, това е от нещата, които трябва да се показват", каза Ангелкова. 35-годишният монумент, чието лице е лъв, тежък 1000 тона, който се вижда в радиус от 30 км, има нужда от подръжка и министърката-турист обеща да обърне внимание на колегите си за това. Ангелкова посети Шуменската крепост, пещера Бисерна и първата българска столица Плиска.

В ход стана ясно, че вече е разпоредена проверка за изнесена информация за строителство на плажа на къмпинг Черноморец.

Коментари

Задължително поле