Румен Гечев диалогичен: Не може малка лява партия да диктува на БСП

БСП няма да допусне да й бъде наложен кандидат за президент, обяви депутатът от левицата проф. Румен Гечев пред БНР.

"Имаме толерантно отношение към нашите бивши колеги и приятели от АБВ, но не е наша работа да се занимаваме с техните проблеми - каза той. - Нашият проблем в момента е ние да предложим силни кандидати като вицепрезидент и президент. И е нелогично и ирационално някой да очаква, че една малка лява партия, която трудно влезна в парламента, ще диктува на БСП - 125-годишна партия, какви кандидати да издига и как. Ако говорим за равноправни преговори, то е наистина странно, че нашите колеги от АБВ се опитват да ни поставят пред свършен факт и да ни извиват ръцете."

По повод предложенията на БСП за законодателни промени в защита на малкия бизнес проф. Гечев заяви, че ако те означават връщане на социализмато той вече е победил в Европейския съюз, тъй като вече се прилагат в страните от ЕС.

"Със законови нормативни уредби и конкретни действия да създадем конкурентни структури, нека си работят частните прекупвателни структури, но да създадем и структури, които са на основата на публично-частно партньорство, т.е. - смесена държавна и частна собственост с преобладаващо държавно участие, които да конкурират чисто частните фирми в прекупвателната дейност и в осигуряването на българските производители - малки и средни, достъп до външни пазари.

Второто, свързано със земеделието, ще бъде преработването, тъй като също е публична тайна, че в България беше разрушена консервната промишленост. Българската държава чрез пазарни инструменти отново трябва да стимулира създаването на такива преработвателни фирми на основата на публично частно партньорство, така че да придобие смисъл производството и да има пазар за произведената продукция от частните малки и средни производители. Това се прави в цяла Европа, трябва да се прави и в България", каза проф. Румен Гечев.

Коментари

Задължително поле