„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Огнеборци гасят пожар на сметището на Велинград

Комисарят за човешките права на Съвета на Европа: Балканите се превръщат от транзитни в целеви дестинации за мигрантите

Балканските страни се превръщат от транзитни в целеви дестинации за мигрантите и трябва да се справят с предизвикателствата на интеграцията. Това заяви комисарят за човешките права на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, предаде „Болкан Инсайт”, цитиран от БГНЕС.

Днес Муйжниекс публикува свой доклад относно променящите се тенденции на миграционната вълна към Европа и предизвикателствата при интеграцията на бежанците. Според него основни проблеми са липсата на курсове по езици в приемащите страни, липса на съобразяване в образователните им системи с нуждите на децата-мигранти, усложнените процедури по обединяване на бежански семейства, дългите такива за получаване на гражданство и ниската заетост сред мигрантите.

„Страните от Западните Балкани се възприемаха като транзитни, но лека полека се превръщат в дестинации по подразбиране”, заяви Муйжниекс, като изтъкна необходимостта от политики на интеграция и инклузивно образование в региона.

Като особено голямо предизвикателство, комисарят изтъкна именно толерантността в образователната система, като припомни за съществуващите проблеми с ромските и други малцинства в това отношение. „В Западните Балкани има комбинация от фактори. Единият са отношенията между етносите, който може да доведе до нарастване на ксенофобските движения и анти-мигрантските настроения. Друг е липсата на опит и ресурси за приемането на толкова сериозен брой мигранти”, заяви Муйжниекс, но прибави, че има примери за успешна интеграция с малко ресурси, като в Португалия.

Представителят на Съвета на Европа похвали бежанските центрове в Хърватия, а специално за България изтъкна, че има „бавно подобрение” в условията за прием на бежанци. Той описва държавата ни като „изненадана от големия брой идващи хора”.

По отношение на незаконните граждански отряди, които се опитват да залавят нелегални мигранти по южната ни граница, Муйжниекс изтъкна, че властите в страната ни са осъдили техните действия. „Но има други (обществени кръгове), които имат неутрална и дори позитивна позиция за тези групи и това е много опасно – никой не трябва да бъде окуражаван да взима закона в свои ръце”, заяви комисарят и повтори, че именно липсата на адекватни политики за интеграция води до нарастване на крайнодесните настроения в обществото.

От март месец насам човекопотока по балканския миграционен маршрут към Западна Европа рязко намаля след като страните на север от Гърция подеха инициативата на Австрия и затвориха границите си за преминаващите. Според оценки на различни анализатори и институции е възможно миграционния поток да бъде отклонен по нови маршрути, включително през България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.