Владислав Горанов оттегли спорните текстове в КСО, свързани с изплащането на втората пенсия

Министерството на финансите оттегли предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на втората пенсия, които предизвикаха сериозни спорове заради това, че предвиждаха да се създаде общ резерв, от който пенсията да се плаща пожизнено, но без възможност за наследяване, съобщи БТВ. Министърът на финансите Владислав Горанов обяви на брифинг, че ще остави дебата по промените да се води от експертите от Министерството на труда и социалната политика. Той отбеляза, че изплащането на втората пенсия ще трябва да се уреди в диалог със социалните партньори.

„Трябва да сме коректни, когато в един момент имаме претенциите, че нещо не се случва по правилния начин и упрекваме инициатора на някакви промени, че не му е работа и той прецени същото, да дадем възможност на тези, които са изразили подобни претенции, да извървят пътя си така, че да подредят системата”, заяви Горанов.

Министерството на финансите ще предложи изменения в Кодекса за социално осигуряване. Те обаче ще засягат възможностите за инвестиции на пенсионните фондове.

Фазата на изплащане на втората пенсия вече 8 години стои неуредена, а освен това е факт, че първият и вторият стълб се конкурират, информира още министърът.

„С този опит да се създават страхове в българските граждани и да се коментира повратно темата с това дали е защитена частната собствено ни кара да мислим, че зад тези мотиви се крие някаква друга цел на противниците на изменение в закона” заяви, горанов и увери, че никога не е била коментирана национализация във връзка с изплащането на пенсиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини