Хакери у нас заразяват компютри с вируси, които се деактивират срещу откуп.

Български криптовирус атакува родни фирми - хакери заразяват компютрите с вируси, които се деактивират срещу откуп, съобщава БТВ.

Вирусът представлява софтуер, който получаваме скрит под формата на съобщение в социалните мрежи или електронната поща и след като бъде отворен заразеният файл криптира информацията във компютъра ни. След като хакерите поискат откуп, вирусът се деактивира с код, който те изпращат при получаване на парите.

Специалистите по киберсигурност забелязват новата тенденция престъпниците в мрежата да приемат откупи и в най-новата виртуална валута „Биткойн”. Така плащането не може да се проследи.

Криптовирусът е познат от края на 90-те години, но набира скорост в последното десетилетие именно с цел изнудване.

Специалистите по киберсигурност съветват да сме бдителни към кореспонденцията си в електронната поща, социалните мрежи и платформите за споделяне.

„Повечето от криптовирусите работят с асиметрична криптография, в която ключът към криптовируса е достояние единствено на този ,които извършва изнудването. Стигне ли се до там - може да има само възстановяване на архивно копие или плащане на откупа и човек трябва да избира една от двете злини”, посочи експертът по софтуерни архитектури Георги Пенков.

ФБР оценява щетите за десетки милиони. Хакерите стават все по-изобретателни да печелят от заразените потребители.

Например, активира появата на порнографско съдържание и подава телефон, който да бъде набран за спирането на файла. Този телефон е някъде в Азия импулсен и съответно, когато се обади човек започва безкрайно изчакване докато не му се навърти сметка за телефон”, обяснява Пенков.

Освен хубави антивирусни програми експертите ни съветват да имаме така наречената цифрова хигиена. Тоест да преценяваме в какви интернет страници сърфираме и какви писма отваряме. Предлага се този тип знания да се получават още в началното училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини