Говорителят на Виктор Орбан Золтан Ковач: Имигрантите няма да решат демографската криза в Европа

- Г-н Ковач, политиката на страната ви за затваряне на границите бе последвана от още няколко държави. Ще бъде ли приет планът за защита на Европа от бежанската вълна - „Шенген 2”, и какви съюзници търси вашето правителство срещу миграционната политика на Брюксел?

- Планът „Шенген 2” е необходим, защото предложението на Европейската комисия за управлението на миграционната криза е погрешно. Планът за действие, който включва десет точки за защитата на европейските граници и задържането на мигрантите извън територията на ЕС, бе разпространен сред страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия, Унгария) и други премиери на държави членки на съюза.

- След затварянето на балканския маршрут България се сочи като новата основна дестинация, през която ще минават имигрантите. Преди дни успяхме да върнем десетки бежанци на Гърция след евакуирането им от Идомени. Бихте ли се включили в охрана на нашите граници?

- Унгария ще изпълни своите отговорности, за да предпази както собствените си граници, така и тези на Шенген. На 6 май пратихме полицейски контингент в Гърция, за да подпомогнем защита на европейската граница. Ако България се обърне към нас с подобна молба, тя естествено ще бъде разгледана.

- Докъде би стигнала борбата срещу Брюксел, която Унгария пое, противопоставяйки се на разпределението на бежанците сред държавите членки?

- Ако се има предвид миналото, съществува решение на ЕС за квоти от мигранти и задължително заселване на унгарска територия, което оспорихме в Европейския съд. Така че с оглед на него търсим начин да го променим или поне да постигнем споразумение. И по този начин да оформим различно бъдеще чрез референдум.

- Може ли и как да бъде спрян бежанският поток?

- Правителството на Унгария е на мнение, че границите трябва да се пазят, за да може да бъде разрешена мигрантската криза. Затова кабинетът предложи Шенгенската система да бъде подсилена чрез плана „Шенген 2”. Няколко правителства в Европа смятат, че миграцията е решение на икономически и демографски проблеми. Ние отхвърляме този подход и вярваме, че решаването на ситуацията трябва да остане в рамките на националните компетенции.

- Кои са най-големите предизвикателства пред ЕС, от който България и Унгария са част?

- От края на Втората световна война досега Европа не е била свидетел на толкова големи предизвикателства, каквито ще трябва да посрещне в момента. Сред тях са кризата в Украйна, енергийните проблеми, миграцията и нарастващата заплаха от тероризъм. На тях Унгария дава патриотични и суверенни отговори. По този начин страната ни не се превръща в част от проблема, а в част от решаването му.

Нашият гост

Д-р Золтан Ковач е говорител на правителството на Унгария. Той притежава докторска степен по история от Централноевропейския университет в Будапеща и е натрупал опит като стипендиант в Оксфордския университет и Лондонския университет.

Преподава в университета “Лайош Кошут” в Дебрецен от 1995 до 2000 г. От 1999 до 2004 г. е асистент, а по-късно и старши преподавател в университета “Мишколц” в гр. Мишколц, а в момента преподава в Дебреценския университет в родината си.

Ковач започва политическата си кариера през 2006 г., след като е избран за член на общинския съвет на Дебрецен, а по-късно е назначен за държавен министър на правителствената комуникация. На този пост е от 2010 до 2013 г., а през 2014 г. заема длъжността държавен секретар в Държавния секретариат, отговарящ за общественото сближаване в Министерството на човешките ресурси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта