МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

В Лондон ще бъдат връчени наградите БРИТ

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Подготвено е 72-часово задържане за стрелялия срещу полицаи в село Орешник

САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Росен Плевнелиев: Единственият път към мира и просперитета е сътрудничеството, партньорството и на върховенството на закона

Държавният глава Росен Плевнелиев откри юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа под надслов „ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество. Българският президент е домакин на форума на най-високо равнище, който се провежда в първия научно-технологичен парк в региона „София Тех Парк“, съобщават от пресцентъра на президенството.

За участие във форума за регионален политически диалог, иницииран преди 20 години от България, в София пристигнаха президентът на Албания Буяр Нишани, председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, президентът на Косово Хашим Тачи, на Молдова Николае Тимофти, на Република Македония Георге Иванов, на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателят на Румъния Дачиан Чолош; заместник министър-председателят на Сърбия Кори Удовики, както и министрите на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, на Словения Карл Ерявец, на Хърватия Миро Ковач и турският заместник-министър на външните работи Али Кору; генералните секретари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ламберто Заниер и на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович.

Лидерите от региона обменят мнения по въпроси на регионалната свързаност, укрепването на демокрацията, сигурността, миграцията, енергийната сигурност, евроатлантическата интеграция.

Росен Плевнелиев изказа своята благодарност към гостите и призова към сътрудничество и партньорство:

“Добре дошли в древна и красива София. Преди 20 години в българската столица, бе поставено началото на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Днес сме отново заедно тук, за да изпратим силен сигнал към Европа и света. Сигнал за диалог, юь разбирателство, добросъседство и сътрудничество, сигнал за мирни и проспериращи Балкани. Постигнахме много заедно. Загърбихме предразсъдъците, недоверието, скептицизма. Днес чертаем заедно общото бъдеще. Честваме 20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа, честваме 20 години сътрудничество и мирно развитие на Балканите. България се гордее, че е основател на този важен международен формат. Тогава бяхме 8 държави, сега сме 13, като представляваме заедно 150 милиона население. Тогава в региона имаше напрежение и конфликти. Днес работим за приятелство и сътрудничество. Преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни от Югоизточна Европа беше 440 млрд. евро, днес е три пъти повече. Според Международния валутен фонд, ако запазим тези темпове на развитие, след 5 години БВП на региона ще достигне 1600 млрд. евро – тази цифра ще ни постави заедно като регион в първите 10 световни икономики.

Благодаря за уважението, с което ни удостоихте, чрез високото ниво на представителство днес. Рекордният брой държавни и правителствени ръководители за последните години, събрани днес тук, е ярко доказателство за значението, което всички ние отдаваме на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Залата, в която се намираме, със сигурност не е най-представителната конферентна зала в София. Избрах да бъдем тук, защото София Тех е символ на България и на Балканите. Къде бяхме – това място бе казарма. И къде искаме да бъдем – високи технологии, предприемачество и сътрудничество между всички в региона. Избрах София Тех, защото съм марширувал по този плац, хранил съм се в тази сграда. Нейната функция бе войнишка столова, сега е център „Джон Атанасов“, на името на създателя на първия цифров компютър в света. Човекът, който изобрети бинарния код и даде път на цифровите компютри и технологии. В миналото ние в региона бяхме разделени от „желязната завеса“, насъсквани един срещу друг от великите сили в продължение на векове. Сега сме заедно и знаем, че зависи от всеки един от нас да гарантираме мир и просперитет на Балканите. Войнишкият плац тук е отстъпил място на технологичен парк, на лаборатории, на фондове за предприемачество като инструмент и платформа за регионално сътрудничество. Днес сме заедно, никога досега не сме били по-добри приятели и съседи. Никога досега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям. Никога до сега не сме били толкова свързани, взаимнозависими и никога досега не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и европейско развитие. Както никога досега осъзнаваме, че кризите, независимо коя от тях, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да ги преодолеем. Само заедно можем да гарантираме своята енергийна независимост и само заедно представляваме пазар, който е достатъчно голям, за да бъде интересен за стратегически инвеститори.

Преди две десетилетия регионът беше разкъсван от недоверие, напрежение и конфликти. Много добре си спомняме тези времена. Тогава всички ние бяхме в периферията на разширяващия се Европейски съюз. Сътрудничеството между нас не бе особено значимо.

Днес строим мостове, строим магистрали и интерконектори, произвеждаме и търгуваме заедно, искаме границите да падат, а не да се местят. Никога досега в историята държавите от региона не са били толкова добре свързани с останалите страни от Европа. Сега трябва да се свържем и помежду си. Никога досега сътрудничеството и добросъседските отношения не са били такъв решаващ фактор за положително развитие. Европейската интеграция е двигателят на тези положителни процеси. Сега Югоизточна Европа има възможност да развие и осъществи големия си потенциал.

През изминалата година Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа си постави амбициозни цели. Работихме активно за повишаването на свързаността в региона, за укрепване на демокрацията и гражданските общества, за справяне с предизвикателствата в областта на сигурността и миграцията. Сериозен успех бе приемането на Съвместното изявление от министрите на външните работи за справяне с миграционните потоци.

В областта на борбата с радикализацията и тероризма Българското председателство проведе интензивни консултации със Съвета за регионално сътрудничество относно изработването на Регионална платформа за противодействие на радикализацията и екстремизма.

Проведени бяха две конференции на високо равнище, чиито фокус бе върху енергийната ефективност и сигурност, както и енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа. Проведена бе и конференция на високо ниво за демографските предизвикателства в региона, по време на която министрите на труда и социалната политика приеха Съвместна декларация.

През изминалата година страната ни председателства не само Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, но и Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това ни даде възможност да синхронизираме приоритетите на тези два формата. Считаме за огромен дипломатически успех на България приетите два стратегически документа на Съвета на Европа на срещите на високо равнище тук в София. Всички 47 страни членки на Съвета на Европа, се обединиха като един тук, в София, и благодарение на българското председателство приехме с пълно съгласие, плана за укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната система за периода 2016-2021 г. и Софийската стратегия за правата на детето до 2021 година.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Днес Европа е изправена пред рекорден брой кризи, които имат пряко отражение върху нашия регион. Само заедно можем да намерим правилните решения. Единственият път към мира и просперитета в региона, е пътят на сътрудничеството, на партньорството, на върховенството на закона и на човешките права и свободи. Нашият регион е незаобиколим фактор на геополитическата сцена. Заедно сме по-силни, по-конкурентоспособни, по-атрактивни за инвеститорите. Само заедно можем да осигурим мир и просперитет за нашите народи.

Благодаря, добре дошли и честит юбилей!”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете