И Бургас забрани бурките

Общинските съветници приеха забраната за носене на облекло, възпрепятстващо идентификацията, предава радио „Фокус”.

В Бургас се въвежда забрана за носенето на облекло, което напълно или частично скрива лицето, както и всякакви видове религиозни облекла и символи на нерегистрирани у нас вероизповедания, включително и такива, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в Република България в официалните институции и обектите, свързани с предоставянето на административни, образователни и обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

В приетата Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас се предвижда и налагането на парична глоба в размер от 1000 до 2500лв. в случай на използването на публични места на подобно облекло, което закрива напълно или частично лицето на човек.

Общинският съветник Ангел Божидаров заяви, че групата на НФСБ ще подкрепи докладната като превантивна мярка. Шерафет Мехмед от ДПС се обяви против предложението, тъй като в града и цялата област няма жени с бурки. Общинският съветник от ГЕРБ Веселин Пренеров посочи, че по темата се очаква да бъде взето общонационално решение във връзка с внесения от ПФ законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Според него, трябва да се изчака национално решение по въпроса.

Постъпили са седем допълнителни докладни записки. Общинските съветници одобриха поскъпването на билета за Пясъчния фестивал с 0.50 ст., по предложение на зам.-кмет по култура и образование, Йорданка Ананиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини