167 млн. лв. влязоха в бюджета на София за 3 месеца

Банско с тематична изложба „Банско в Европа”

Освободиха от длъжност Капитолиадския митрополит Исихий заради скандални клипове с трансексуален (ВИДЕО)

4 са вариантите за наказание на “Левски”

Българин осъден за изнасилване на жена на новогодишно парти в Шотландия, скоро след като родила Той твърди, че сексът е бил по нейна инициатива и по взаимно съгласие

Главният секретар на МВР: 40 са задържани, издирваме маскирани фенове

БСП обвини управляващите в бездушие и поиска оставката на зам.-председателя на НС Емил Христов

На ГКПП “Илинден” се проведе учение за реакция при незаконен внос на ядрен материал

Заловиха шофьор-беглец, прегазил на пътя велосипедист

Цветанов в отговор на Нинова: По-добре заплати от държавата, отколкото от икономически кръгове Той лично никога не взимал командировъчни

Вицепрезидентът Илияна Йотова към българите в чужбина: Нека заедно да създадем международен институт за български език

Автомобил помете жп бариера и светофар в Бойчиновци

Шофьорката, ударила десет коли в Пловдив, карала пияна, защото нямала пари за такси Пушила марихуана, за да се успокои след катастрофата

Покритият мост е символът на Ловеч Майстор Колю Фичето изградил уникалната емблема на града

Йорданка Фандъкова: Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа

Меглена Кунева: Най-големият проблем, който Национална стратегия за развитие на научните изследвания трябва да реши, е демографският

“Най-големият проблем, който трябва да се реши чрез Национална стратегия за развитие на научните изследвания, е демографският”, заяви министърът на образованието и науката и вицепремиер Меглена Кунева по време на представянето на актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2025, съобщава “Фокус”.

„Ключовата дума в стратегията е „концентрация“. Това е концентрация на ресурси в научната инфраструктура, чрез която да се постигне добавена стойност за икономиката и обществото“, заяви министър Кунева.

По думите й, друг ключов елемент е „енергията“, тоест използването на различни източници и инструменти на финансиране, които да водят до конкретни цели. „Да решаваме обществени предизвикателства като социалното предприемачество и въвеждането на информационни технологии на всички нива“, посочи Кунева.

Тя обясни, че обновената стратегия е била представена в Брюксел в края на миналата седмица на Европейския комисар по науката и иновациите Карлос Моедаш, който е дал висока оценка на това, което е направила България по отношение на научните открития.

„Надяваме се, че предоставяме един зрял документ и го предоставяме за обсъждане. Ще има кръгли маси, ще има становища, които чакаме от хората, за които това е живот и професия и след като минат всички тези консултации, ще можем да кажем: „Ето, това е“ и да си стиснем ръцете, и по този начин ние ще вървим напред“, коментира още министър Кунева.

Тя разкри, че работната група, която е направила стратегията включва учени, представители на университетите и на БАН, като в работата им са залегнали 10-те препоръки на Европейската комисия от партньорската проверка.

„България беше първата страна, която се възползва от такава партньорска проверка, тоест на нас ни направиха диагнозата за това как се развива нашата наука и до колко тя може да кореспондира с европейската с помощта на европейски експерти. Това ни спести доста пари и направи тази диагноза доста по-точна“, отбеляза още образователният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.