Без заседание на кабинета утре, министрите са в Европарламента за председателството

„Етър“ взе юноша на „Барселона“

В 153 училища в страната днес не се учи поради висока заболеваемост

В Турция арестуваха 42 души за разпространение на терористична пропаганда

Земетресение с магнитуд 8 по Рихтер в Аляска

И Католическата църква у нас се обяви против Истанбулската конвенция

2 г. условно и 2000 лева глоба за габровец, снимал порнографски материали с 9-годишно дете

Заловиха младеж с канабис в училище

Пиян вилня в гимназия в Берковица, искал да му дадат диплома

Шефът на КЕВР: Няма обективни предпоставки за поскъпване на тока от 1 юли

Бандити задигнаха каса на кмет с оръжие, злато и печат

Жена загина в тежка катастрофа край село Микре, 8-годишното й дете е в болница

БСП – София: Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас

Бойко Борисов се срещна с турския посланик Хасан Улусой

В кръвната проба на двама от ранените при катастрофата на АМ „Хемус“ има следи от наркотично вещество

Меглена Кунева: Най-големият проблем, който Национална стратегия за развитие на научните изследвания трябва да реши, е демографският

„Най-големият проблем, който трябва да се реши чрез Национална стратегия за развитие на научните изследвания, е демографският“, заяви министърът на образованието и науката и вицепремиер Меглена Кунева по време на представянето на актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2025, съобщава „Фокус“.

„Ключовата дума в стратегията е „концентрация“. Това е концентрация на ресурси в научната инфраструктура, чрез която да се постигне добавена стойност за икономиката и обществото“, заяви министър Кунева.

По думите й, друг ключов елемент е „енергията“, тоест използването на различни източници и инструменти на финансиране, които да водят до конкретни цели. „Да решаваме обществени предизвикателства като социалното предприемачество и въвеждането на информационни технологии на всички нива“, посочи Кунева.

Тя обясни, че обновената стратегия е била представена в Брюксел в края на миналата седмица на Европейския комисар по науката и иновациите Карлос Моедаш, който е дал висока оценка на това, което е направила България по отношение на научните открития.

„Надяваме се, че предоставяме един зрял документ и го предоставяме за обсъждане. Ще има кръгли маси, ще има становища, които чакаме от хората, за които това е живот и професия и след като минат всички тези консултации, ще можем да кажем: „Ето, това е“ и да си стиснем ръцете, и по този начин ние ще вървим напред“, коментира още министър Кунева.

Тя разкри, че работната група, която е направила стратегията включва учени, представители на университетите и на БАН, като в работата им са залегнали 10-те препоръки на Европейската комисия от партньорската проверка.

„България беше първата страна, която се възползва от такава партньорска проверка, тоест на нас ни направиха диагнозата за това как се развива нашата наука и до колко тя може да кореспондира с европейската с помощта на европейски експерти. Това ни спести доста пари и направи тази диагноза доста по-точна“, отбеляза още образователният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.