Въвеждат нов план за действие при среща с извънземен живот

снимка: pixabay.com

Шотландският астроном Дънкан Форган е разработил нова процедура, която учените трябва да прилагат при откриване на чуждопланетен разум, пише той в Independent.

"Милиони долари се инвестират в програмата по търсене и изследване на извънземен интелект (SETI) и вероятно е само въпрос на време преди да открием чуждоземни форми на живот. Но дори това да се случи, едва ли ще бъде послание от извънземна цивилизация или нашествие. По-скоро ще бъде нещо по-прозаично - от типа на изкуствено замърсяване на атмосферата на някоя екзопланета", смята ученият.

Предишният протокол от този вид е от 1989 година и според него изследователите трябва първо да се консултират с колегите си за потвърждение, след това да уведомят властите.

Чак тогава те могат да съобщят за откритието си пред широката публика. В епохата на интернет и цифровите технологии Дънкан Форган препоръчва на учените да създадат блог, в който да бъдат ясно формулирани основополагащите принципи и критерии на търсенията, както и подробно да бъде изложен ходът на работата.

Той съветва също незабавно да се съобщава дори и за непотвърден факт на контакт с извънземен разум, за да може научната общност оперативно да потвърди или да отхвърли сензационното съобщение.

Наскоро стана известно, че американски астрономи са определили група звезди, сред които с голяма вероятност може да се намират екзопланети с евентуални форми на живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука