Разпоредиха проверка по сигнал за незаконен улов на риба в язовир "Копринка"

Снимка: архив

Районна прокуратура Казанлък се самосезира по излъчен на 31 май 2016 г. тв репортаж и разпореди проверка за извършване на незаконен улов на риба, съобщиха от прокуратурата.

В разследване на Нова телевизия „Доброволци на лов за бракониери“ се излагат данни, че в нощта на 30 май 2016 г. доброволци от Централна рибно-опазваща организация са заловили близо 1000 метра незаконни риболовни мрежи в язовир "Копринка", край Казанлък. Активистите са върнали на свобода стотици ценни риби, попаднали в мрежите в най-критичния момент - преди да хвърлят хайвера си.

Районна прокуратура е констатирала, че в репортажа се съдържат данни за извършено от бракониерите, поставили мрежите, незаконен улов на риба.

С оглед на това са дадени указания за установяване фактическата обстановка около улова на рибата в язовир "Копринка" на 30 май 2016 г. и статута на водоема. Ще се уточнява квалификацията на престъпното деяние, ще се проверява дали улова е извършен в размножителния период на рибата и заловеното количество, показано в репортажа, надвишава нормите за любителски риболов и др.

Разпоредено е да се предприемат действия по установяване на бракониерите, поставили мрежите в язовира.

Проверката е възложена на органите на РУ на МВР Казанлък, които да планират и извършат съвместни действия с подразделението на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Срокът за приключване на проверката е 30 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право