Проектират почистване на близо 2 км от коритото на Янтра в Търново

Снимка: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и експерти от "Напоителни системи" направиха обстоен оглед на коритото на р. Янтра в участъка от въжения мост в квартал "Асенов" до тунелите под главния път Русе - Свиленград. По инициатива на градоначалника на старата столица започва проектиране на почистване на речния участък, чиято дължина е близо 2 километра. Ще бъде обхваната цялата част от коритото на Янтра по дължината на квартал "Асенов".

Още до края на юни ще бъде извършено геодезично проучване и заснемане с помощта на лодка. На базата на резултатите ще бъде създаден проектът за прочистване на речния участък, като реализацията ще бъде на два етапа. Първата фаза предвижда изгребване на наносите по течението и покрай бреговете, с цел да подобри проводимостта. По време на втория етап ще бъдат изградени габиони на места, които ще бъдат определени по време геодезичното проучване. Средства ще се търсят по финансови механизми, свързани с републиканския бюджет.

По време на обиколката в квартал "Асенов" кметът Даниел Панов се срещна с местни жители, чиито домове са в непосредствена близост до Янтра. Хората благодариха за предприетите от Даниел Панов и екипа му действия за почистване на речното корито, както и за подкрепата и помощта, която винаги са получавали при кризисни ситуации с нивата на Янтра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони