Куриер на измамници ще връща пари на пострадали

Безработен, наел се за куриер на измамници, получи условна присъда от съда в Разград и трябва да възстанови 8 257 лв. на възрастна жена.

Мъжът, който бил в бизнеса с пренос на пари от телефонни измами, работил едва 5 дни с колата си през миналия октомври. Първия път бил пратен да вземе пари от баба, която била излъгана, че внукът й трябва да капарира бяла техника. Тя му дала 530 лв. При втората измама куриерът бил изпратен при 80-годишна жена, която пък му наброила 8 257 лв. И тези пари били измъкнати уж за сделка на внук с климатици.

По стандартната схема преносвачът се наема по обява. Инструктират го по телефона къде да отиде, какво да говори и после къде да остави парите, без да има директен контакт с измамниците. За услугата си взима договорена комисионна.

Наетият да пренася парите е изправен пред съда по обвинение за съучастие на неизвестен извършител, на когото е помогнал, осигурявайки транспорт, да получи пари от измами.

Тъй като е направил признание, наказанието му е намалено с 1/3. Присъдата му е 16 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Той трябва да върне парите за климатиците. Отделно има да плаща и 330 лв. разноски по производството. Така опитът му да изкара някой лев на гърба на възрастните хора го довел до заборчаване, вместо да му донесе очакваните бързи приходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право