Корнелия Нинова: Рано или късно всеки, който краде, ще лежи в затвора

Митрополит Киприян призова: Отстоявайте вярата, оттеглете конвенцията В аулата на Софийския университет аплодираха владиката

Пуснаха квотите за калкан

Намериха тяло на жена на плаж в Бургас

Грипна епидемия и в Стара Загора, грипна ваканция от утре

Спасиха мъж, изгубил се на Витоша

Истанбулската конвенция сблъска протест и контрапротест пред НС (СНИМКИ)

Депутатите от БСП поискаха Борисов да дойде в НС за вота на недоверие

Рецидивисти по тютюна хванати пак с 440 килограма Марио и Георги се издали, рязко намалили пред патрулка

18 години затвор грозят трима българи в Турция за трафик на гюленисти

Синята зона в Пловдив поскъпва от 1 април Цената на паркирането става от 1.50 на 2 лв.

Съдят 19-годишен шофьор, убил велосипедист след употреба на дрога

Арестуваха 58-годишен мъж от Силистра, правил фалшиви документи

Намаляват броя на евродепутатите Предвижда се те да бъдат 705 вместо 751

Без заседание на кабинета утре, министрите са в Европарламента за председателството

Резистентността към антибиотици е по-опасна от рака според експерти

снимка: pixabay.com

Резистентността на бактериите към антибиотиците според микробиолозите ще стане по-опасна от злокачествените заболявания, предупреждава Пенка Георгиева, организатор на дискусията за правилното използване на антибиотиците у нас, в интервю за БНР.

По данни на Световната здравна организация 50 на сто от изписваните антибиотици са неправилно предписани. Правилната употреба на антибиотиците е тема, която ще събере в Народното събрание експерти в областта. Пациентската организация „Заедно с теб“ посочва за фокус на дискусията антимикробната резистентност и правилната употреба на антибиотици в България.

Всяка година само в САЩ 2 милиона души са засегнати от сериозни инфекции, причинени от бактерии, които са резистентни към един или повече антибиотика, а 23 000 души умират от инфекции, причинени от резистентни бактерии.

„Повече пациенти ще умират от тези инфекции, отколкото от рак. Времето, в което няма да бъдат правени секцио и химиотерапия, защото няма да можем да се справим, е съвсем близо.“, заяви Георгиева.

Неправомерната и нерегламентирана употреба на антибиотици, включително честото „самопредписване“ от пациентите са най-важните фактори, който водят към резистентност. Хората си купуват скъпи и широкоспектърни антибиотици, които пият без направена антибиограма, посочва Георгиева. По думите ѝ такова поведение е безотговорно, особено когато нерегламентираното се прилага към деца. Отговорността е поделена между лекари и пациенти, категорична бе тя.

Националният център по заразни и паразитни болести и Асоциацията на микробиолозите контролира антибиотичната резистентност у нас, като събира данни от над 150 лаборатории, засягащи болничното и извънболнично лечение, обясни проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Анализират се данни за това какви са най-честите причинители на инфекции у нас. Информация за еволюцията на резистентността на най-опасните щамове-причинители на вътрешноболничните инфекции е налична за всички специалисти, които се интересуват, обяви проф. Кантарджиев.

Като негатив той посочи занижения интерес на лекарите към организираните курсове по темата за антибиотичната резистентност. Има готова антибиотична стратегия, декларира още националният консултант.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.