Дават 2,8 млн. евро за кораб за борба с нефтени разливи

Представителите на EMSA Веселин Василев и Хелена Рамон, зам.-директорът на ИА "Морска администрация" кап. Георги Иванов и директорът на "Морска администрация" - Варна, кап. Валентин Енчев /от ляво на дясно/ бяха единодушни, че е належащо България да продължи да разполага с кораб за борба с нефтени разливи.

Европейската агенция за морска безопасност EMSA организира търг за избор на кораб за борба с нефтените разливи, който ще бъде базиран у нас. Процедурата трябва да приключи до края на годината, обяви след информационна среща със заинтересованите страни Веселин Василев от EMSA.

Договорът ще е на стойност 2,8 млн. евро, срещу които одобреният плавателен съд трябва да поддържа 24-часова готовност да реагира при евентуален крупен разлив по западното крайбрежие на Черно море през следващите 4 и половина години. Подходящи за целта са или танкери, или обслужващите платформите за морски добив кораби, които имат капацитет да поберат поне 1250 куб. м нефтопродукти. От този тип е плавателният съд "Ентърпрайз", който спечели първия търг на EMSA преди близо 5 г. Договорът му изтича през септември, като скъпото оборудване на борда му, осигурено от агенцията, ще бъде прехвърлено на новия.

Наличието на кораб на EMSA за борба с нефтени разливи в наша акватория е належащо заради предстоящите сондажи в блок "Хан Аспарух", посочи кап. Георги Иванов, зам.-директор на ИА "Морска администрация". Интерес за участие в търга има от корабни компании, готови да наемат на чартър подходящ плавателен съд. Заявки се приемат до 22 юни. Ако обаче нито една не бъде одобрена или тръгне дълго обжалване на процедурата, при разлив България ще трябва да разчита на помощ от базираните в Констанца или Гърция други 2 кораба на EMSA, поясни Веселин Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини