Пловдив се побратими с украинския град Лвов

Пловдив се побратими с украинския Лвов, след като подписите си под споразумението за сътрудничество поставиха кметовете на двата града - Иван Тотев и Андрий Садовий, който е и председател на тамошния Общински съвет. "Целта на подписването на това споразумение е да бъдат поставени основите на едно по-тясно регионално сътрудничество във всички сфери като израз на подкрепата и приятелските взаимоотношения по пътя на Украйна към присъединяване към ЕС. Убеден съм, че първата крачка трябва да се направи от администрациите. След нея се дава път на културния обмен, след който винаги идва и бизнесът", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той допълни, че Пловдив е постигнал много през последните 10 години след приемането на България в Европейския съюз и декларира увереност, че същото ще се случи и с побратимите от Лвов. "От всичко, което видях, аз съм твърдо убеден, че Лвов има потенциал да се развива още по-успешно, за да се затвърди като център за култура, туризъм и инвестиции на европейско ниво. Готови сме да окажем пълна подкрепа, да споделим своя опит и да работим заедно в името на просперитета на двата града. Намерихме много общи допирни точки и набелязахме конкретните първи стъпки, които ще бъдат реализирани още до края на тази година", допълни градоначалникът под тепетата.

В 850-хилядния Лвов Иван Тотев бе придружаван от зам.-кметовете Розалин Петков и Амелия Гешева, председателя на ОбС Савина Петкова, ректора на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. На подписването на споразумението между Пловдив и Лвов присъстваха посланикът на България в Украйна Красимир Минчев и почетният ни консул в Лвов Виктор Нотевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони