Министър Екатерина Захариева: Aнализът на прокуратурата не е отменен

"Анализът на Прокуратурата ще го има, не е вярно, че е отменен", каза пред журналисти министърът на правосъдието Екатерина Захариева, относно отложеното посещение на европейски експерти, които да направят независим анализ на дейността на Прокуратурата, предаде „Фокус”.

„Факт е, че от януари месец сме в преговори с тази служба, която е новосъздадена – Европейската служба за подкрепа на структурни реформи. Анализите, които искаме съвсем не са повърхностни, а напротив. Те са изключително много. За първи път ще се правят такива анализи от тази служба и отне доста време да се уточнят и детайлизират анализите, начинът, по който ще се правят и експертите, които ще ги правят”, обясни министър Захариева.

„Дори и в момента изпращаме резюмета на делата, които те са искали да погледнат”, подчерта правосъдният министър. По думите й, Министерство на правосъдието има желание тези анализи да бъдат задълбочени, обективни и да се основават на професионалното мнение на действащи прокурори. Тя поясни, че министерството е поискало при анализа да бъде обърнато и внимание на пречките пред независимостта на отделния прокурор. Тя апелира да се не се спекулира с отлагането на анализа.

„Решението е взето от Европейската комисия. Не знам в кой ден, аз бях уведомена по телефона”, посочи Захариева във връзка с отлагането на посещението.

На 30-ти май прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат у нас, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи Прокуратурата на Република България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини